Plony prosto z pola. Kilka prostych warzyw w uprawie

Wypełnij swój ogród łatwymi w uprawie warzywami!

Czy marzysz o zbieraniu własnych, domowych warzyw, ale nie wiesz, od czego zacząć? Niezależnie od tego, czy masz kilka pojemników na balkonie, czy pełnowymiarową działkę rekreacyjną, istnieje mnóstwo pysznych owoców i warzyw, które łatwo wyhodować samemu. Oto dziesięć warzyw do własnej uprawy dla początkujących...

  • Liście sałaty
  • Rzodkiewka
  • Ziemniaki
  • Groch
  • Cebula dymka
  • Bób
  • Bób
  • Cebula i czosnek
  • Pomidory
  • Buraki

Czytaj więcej...

Marchew

Marchew, żółta rzepa lub po prostu marchewka: Należy do najpopularniejszych warzyw w Polsce i jest idealna na zdrową przekąskę w przerwie między posiłkami. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, marchew jest dobra nie tylko dla oczu, ale także dla skóry i włosów. Marchew jest ona dostępna w lokalnych uprawach prawie przez cały rok. Podaż świeżej marchwi jest szczególnie duża w okresie od października do grudnia.

Dzika marchew pochodzi sprzed około 5 000 lat z terenów dzisiejszego Afganistanu. Zarówno Egipcjanie, jak i Grecy wykorzystywali dziko rosnące

Czytaj więcej...

Ogórki

Ogórki pochodzą z Indii. Dotarły do innych części świata dzięki temu, że zostały zakiszone i przetrwały długie szlaki handlowe prowadzące do krajów śródziemnomorskich, Afryki Północnej i Ameryki. Ogórki są od dawna uprawiany w polskich ogrodach i na polach. Ze względu na wysoką zawartość wody, ogórek ma niewiele kalorii. Zaleca się, abyś nie usuwał skórki podczas przetwarzania, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Ogórki są często spożywane na surowo lub jako dodatek do sałatek. Ale ogórek nadaje się nie tylko do spożycia: znamy go również jako maseczkę na oczy. Sok z ogórka może również pomóc w walce z oparzeniami, poparzeniami słonecznymi i pryszczami.

Czytaj więcej...

Cebula

Nie można sobie wyobrazić kuchni polskiej bez cebuli, ponieważ stanowi ona podstawę wielu potraw i dobrze je doprawia. Są one również niezwykle zdrowe i dostarczają wielu witamin. Cebula już prawie nie występuje w stanie dzikim, a jedynie w formie uprawnej w głównym sezonie od lipca do października. Jest to jednak najstarsza roślina uprawna, od ponad 5 tysięcy lat uprawiana jako roślina lecznicza, przyprawowa i warzywna.

Cebula, jedno z najstarszych warzyw, jest spożywana niemal w każdym zakątku świata. Późną zimą i wiosną cebulę kupuje się i spożywa świeżą, prosto z ziemi. Nie należy mylić cebuli dymki z jej bliskim odpowiednikiem, długą i cienką cebulą szalotką. W przeciwieństwie do

Czytaj więcej...

Pomidory

Pomidory są często kojarzone z kuchnią włoską, pomidory tak naprawdę pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej i zostały udomowione przez rdzennych mieszkańców Meksyku. Aztekowie używali pomidorów w swojej kuchni jeszcze przed kolonizacją przez Hiszpanów (którzy następnie przywieźli pomidory do Europy). Aztekowie uprawiali zarówno zielone pomidory (tomatl w języku Nahuatl), zwane też pomidorami, jak i czerwone pomidory (xictomatl), i używali ich w różnych sosach.

Niezależnie od tego, czy historia dotyczy odległych wieków, czy odbywa się obecnie, fakt jest taki, że pomidor jest afrodyzjakiem. Jest wiele powodów

Czytaj więcej...

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!