Pomidory

Pomidory są często kojarzone z kuchnią włoską, pomidory tak naprawdę pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej i zostały udomowione przez rdzennych mieszkańców Meksyku. Aztekowie używali pomidorów w swojej kuchni jeszcze przed kolonizacją przez Hiszpanów (którzy następnie przywieźli pomidory do Europy). Aztekowie uprawiali zarówno zielone pomidory (tomatl w języku Nahuatl), zwane też pomidorami, jak i czerwone pomidory (xictomatl), i używali ich w różnych sosach.

Niezależnie od tego, czy historia dotyczy odległych wieków, czy odbywa się obecnie, fakt jest taki, że pomidor jest afrodyzjakiem. Jest wiele powodów

do radości w odmianach pomidorów dostępnych obecnie na targach rynkach i lokalnych jarmarkach. Czerwone, żółte, zielone, w odcieniach pomiędzy, w plamki i paski, pomidory w szczytowym okresie produkcji dają pozornie zbyt wiele możliwości wyboru. Nazwy odmian są równie intrygujące i kolorowe: Atol, Baron F1, Black Cherry, Faworyt, Krakus, Kmicic, Betalux, Red Pear, Granit, Koneser F1. Popularne nazwy pomidorów, używane przez konsumentów to: pomidory malinowe, pomidory daktylowe, pomidory rzymskie, pomidory jako, pomidory paprykowe, pomidory bawole serca,. To tylko kilka z możliwości.

Pomidory pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej, w XVI wieku wraz z konkwistadorami przepłynęły przez Atlantyk do Hiszpanii, a w Europie Północnej pojawiły się dopiero w XIX wieku. Obecnie są jednym z najważniejszych składników, a w szczególności są niezbędne w kuchni śródziemnomorskiej. Skórka, miąższ i nasiona mogą być spożywane, ale zielone liście są trujące, dlatego należy je zawsze wyrzucać.

Słodkie, pikantne pomidory są pyszne we wszystkich rodzajach pikantnych dań. Pomidory należą do rodziny psiankowatych (wraz z bakłażanami, papryką i chilli) i w rzeczywistości są owocami, ale ich związek z innymi pikantnymi składnikami sprawia, że zazwyczaj zalicza się je do warzyw.

Liczba odmian sięga tysięcy, a ich wielkość waha się od ogromnego bawolego serca do malutkich pomidorków koktajlowych. Większość z nich ma słodki, delikatnie pikantny smak i jest dobra zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.

Kupujący pomidory na targu rolnym mają pomoc w rozwiązaniu dylematu obfitości: osoba, która wyhodowała pomidory, często odpowiada na pytania i udziela porad dotyczących wyboru. Na pytanie, który pomidor jest najlepszy? Odpowiada pytaniem: Co zamierzasz z nim zrobić? Do krojenia w plastry sugeruje mięsisty pomidor. Do sosu o silnym smaku radzi: "Nie możesz pobić pomidora". To także jego wybór do gazpacho. Jak mówi, pomidor nadaje zupie klasyczny, ostry smak.

Klienci często skłaniają się ku pomidorom sprawdzonych odmian, uważając te odmiany za tradycyjne i autentyczne. W odpowiedzi na to, firmy nasienne udostępniły rolnikom więcej odmian tradycyjnych. Ale po prostu nie ma "najlepiej smakującego" pomidora. Weźmiesz 100 osób, a każdej z nich będzie smakował inny pomidor. Wszystkie pomidory są dobre na swój sposób.

Sprzedaż pomidorów

  • Pomidory mogą przyczynić się do poprawy Twojego zdrowia. Wykazano, że diety zawierające pomidory poprawiają stan zdrowia serca. Pomidory zawierają witaminę C, która może poprawić zdolność układu odpornościowego do walki z chorobami. Pomidory zawierają również likopen, który jak wykazano, zwalcza raka. Likopen występuje w większych stężeniach w gotowanych pomidorach. Badania wykazują, że likopen zawarty w pomidorach może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości.
  • Pomidory są:: niskotłuszczowe, bez tłuszczów nasyconych, bez sodu (musi być podana informacja, że pomidory zawierają mniej niż 5 mg sodu na 85 g pomidora), bez cholesterolu, niskokaloryczne, dobre źródło witaminy A i wysoka zawartość witaminy C.
  • Pomidory są niezwykle uniwersalne, więc łączą się z innymi produktami, w tym składnikami salsy, sałatą, chlebem, sałatą i składnikami sosu spaghetti.
  • Pomidory są dostępne przez cały rok i wiele gospodarstw domowych kupuje je co tydzień. Promuj pomidory przez cały rok.
  • Jesień: Włącz pomidory do promocji w dniu meczu piłkarskiego, ponieważ są one popularnym dodatkiem do hamburgerów i w domowych sosach. Oferuj pomidory winogronowe w ramach promocji "back-to-school", ponieważ mają one idealny rozmiar do pudełka na lunch.
  • Zima: Włącz pomidory do promocji świątecznych jako element sałatki. Zachęcaj konsumentów do zakupu pomidorów na zimowy posiłek w postaci spaghetti z domowym sosem.
  • Wiosna: Oferuj pomidory jako część promocji na wiosenne sałatki. Włącz pomidory do promocji na święta, ponieważ żadne święta nie jest kompletne bez pomidorów.
  • Lato: Promuj pomidory w ramach letnich promocji grillowania, ponieważ są dobrym dodatkiem do hamburgerów i innych grillowanych kanapek.
  • Oferuj próbki pomidorów winogronowych, aby zachęcić konsumentów do traktowania ich jako przekąski.

Pomidory organiczne

Sprzedaż organicznych pomidorów rośnie. Pomidory organiczne to kategoria na fali wznoszącej i warta zainwestowania czasu i energii w jej promocję.

Sprzedaż pomidorów organicznych

Organiczne pomidory oferują konsumentom wiele okazji do ich wypróbowania. Jako podstawa w większości gospodarstw domowych, pomidory nadają się do różnych potraw. Włącz organiczne pomidory do promocji każdego dnia, szczególne w miesiącach letnich jako szybki, zdrowy dodatek do kanapki BLT.

Pomidory organiczne mają wyższą cenę niż pomidory konwencjonalne, więc pamiętaj, aby poinformować konsumentów, dlaczego kosztują więcej. Umieść znaki informujące o dodatkowych czynnościach i pracy, jakie trzeba wykonać przy sprzedaży organicznie uprawianych pomidorów. Rozważ możliwość zaopatrywania się latem w lokalnie uprawiane pomidory i zaproszenie klientów, aby opowiedział konsumentom o praktykach uprawy organicznej.

Promocja pomidorów organicznych

Zaproponuj konsumentom różnorodność opcji organicznych pomidorów na swoim stoisku. Uwzględnij różne odmiany rzymskie, winogronowe i cherry. Pomidory są popularne wśród konsumentów produktów organicznych, więc rozważ dodanie kilku lokalnie uprawianych odmian heirloom, jeśli są w sezonie.

Rozważ stworzenie wystawy organicznych warzyw sałatkowych z pomidorami jako kolorowym elementem centralnym. Połącz organiczne pomidory z organicznymi ogórkami i sałatą, aby uzyskać wspaniały kontrast kolorystyczny i zachęcić konsumentów do przygotowania domowych sałatek.

Podobnie jak w przypadku pomidorów konwencjonalnych, pomidory organiczne należy eksponować na stole bez lodówki. Nie należy ich zrzucać ani układać w stosy, ponieważ mogą się potłuc od dodatkowego ciężaru.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!