Porzeczki czarne

Czarna porzeczka rośnie na krzewach liściastych, które osiągają średnio 2 metry wysokości. Małe, błyszczące jagody rosną w ciasnych gronach, a w pełni dojrzałe mają głęboki, atramentowy kolor. Ich miękki miąższ ma soczystą konsystencję i zawiera wiele małych, jadalnych nasion. Skórka jagód czarnej porzeczki jest nieco grubsza niż u innych odmian, co przyczynia się do jej silnego smaku i garbnikowego wykończenia. Ich złożony profil smakowy składa się z skoncentrowanych nut maliny i jeżyny, agrestu, passiflory, róży i sosny.

Czarne porzeczki - wartość odżywcza

Czarne porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C, zawierając jej prawie dwa razy więcej niż pomarańcza. Dostarczają również flawonoidów, beta-karotenu, luteiny i kwasu fenolowego.

Czarne porzeczki - zastosowanie

Chociaż czasami idealnie dojrzała czarna porzeczka jest wystarczająco słodka, aby jeść ją na świeżo, najczęściej te cierpkie jagody są zarezerwowane dla zastosowań kulinarnych. Zazwyczaj są one wykorzystywane do produkcji dżemów, galaretek, syropów i likierów, które są wzmocnione jakimś rodzajem substancji słodzącej. W daniach pikantnych, ich naturalna cierpkość może dodać niezbędnej kwasowości do sosów, które towarzyszą bogatym mięsom i dziczyźnie. Zrób sos ze świeżych porzeczek i miodu do smażonej piersi z kaczki. Ukończ pieczeń wieprzową w sosie z czarnymi porzeczkami i szałwią. Z soku z czarnych porzeczek i oliwy z oliwek przygotujemy winegret do ciepłej sałatki z dziczyzny z orzechami laskowymi, serem feta i cykorią. Inne uzupełniające się smaki to: jabłko, gruszka, imbir, owies, jałowiec, wanilia, cynamon, goździki i drzewne zioła.

Czarne porzeczki - historia

Czarna porzeczka pochodzi z Europy Środkowej i Wschodniej oraz z części Azji. Najwcześniejsze wzmianki o ich uprawie pochodzą z XI wieku, kiedy to uprawiano je w rosyjskim ogrodzie przyklasztornym. Dopiero znacznie później, w XVII wieku, rozpoczęto oficjalną, komercyjną produkcję czarnej porzeczki. Krzewy mogą być bardzo długowieczne, ale wymagają corocznego intensywnego przycinania, aby zapewnić obfite owocowanie.

Cierpkie i aromatyczne czarne porzeczki są najlepsze latem. Dowiedz się, jak wybrać i przygotować czarne porzeczki oraz co można z nich przyrządzić. Czarne porzeczki są najbardziej intensywnie wybarwione i aromatyczne ze wszystkich porzeczek, czarne porzeczki są bardzo aromatyczne i mają pyszny cierpki smak.

Najnowsze badania sugerują, że spożywanie owoców jagodowych, takich jak czarne porzeczki, może zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera.

Optymalną dojrzałość porzeczki osiągają w czerwcu w dzień św. Jana - stąd ich nazwa. Dzięki temu te małe jagody są typowym owocem letnim.

Porzeczki czerwone

Czerwone porzeczki mają przyjemny, kwaśny smak i małe, czerwone, półprzezroczyste jagody. Są one dostępne w miesiącach letnich. Czerwone porzeczki nadają się na dżemy. Te tradycyjnie przetwarzane czerwone porzeczki na galaretkę.

Czerwone porzeczki rosną na mocnych, zdrewniałych krzewach o wysokości około 1,5-2 metrów. Jagody wielkości perły są luźno skupione w wydłużone pasma i mają nieco półprzezroczysty połysk. Ich jaskrawoczerwona skórka otacza pulchny miąższ, który zawiera 3-12 maleńkich jadalnych nasion. Mniej intensywne w smaku niż czarne porzeczki, ale bardziej cierpkie niż białe, mają smak maliny, żurawiny, agrestu, rabarbaru, nutę róży i umiarkowanie kwaśne wykończenie.

Czytaj więcej...

Wiśnie

Wiśnie są mniejsze od czereśni, mają okrągły lub owalny, pulchny kształt, osadzone na smukłych, wydłużonych i włóknistych, zielonych szypułkach. Skórka owocu jest cienka, miękka, błyszcząca i gładka, w jaskrawych odcieniach czerwieni. Skórka wiśni powinna być dobrze napięta, bez siniaków i zmarszczek, które świadczą o gniciu owocu. Pod powierzchnią znajduje się wodnisty, miąższ o barwie od jasnoczerwonej do żółtej, w którym znajduje się mała, twarda pestka centralna o kremowej barwie. Pestka, powinna być usunięta przed spożyciem. Wiśnie są delikatne i wymagają ostrożnego traktowania, aby zachować ich jakość i konsystencję. Owoce zawierają dużo kwasu i mało cukru, dzięki czemu mają cierpki, kwaśny i garbnikowy smak z jasnymi, owocowymi i słodkimi nutami.

Czytaj więcej...

Borówki

Borówka amerykańska należy do rodziny wrzosowatych. Ze względu na swój kolor nazywane są również borówkami. Kolor ten powoduje, że język, zęby i wargi stają się niebieskie po zjedzeniu jagód. Do wzrostu borówka potrzebuje gleby zasobnej w próchnicę, bez wapnia i równomiernie wilgotnej. W Polsce najbardziej rozpowszechniona jest borówka uprawna. Jak wszystkie owoce jagodowe, borówki nie przechowują się długo i dlatego najlepiej przetwarzać je szybko - na przykład w muffinach lub świeżej sałatce owocowej.

Borówki są uważane za "superżywność" - "superfood", ponieważ mają tak wysokie stężenie składników odżywczych. Borówki zawierają przeciwutleniacze, co czyni

Czytaj więcej...

Czereśnie

Czereśnie to małe owoce pestkowe o średnicy od 2 do 4 centymetrów, okrągłe, owalne, jajowate lub sercowate, osadzone na smukłych, giętkich i włóknistych szypułkach w kolorze od zielonego do brązowego. Powierzchnia owocu jest napięta, gładka, błyszcząca i półcienka, w kolorze od jednolitej jaskrawej czerwieni lub ciemnej czerwieni, prawie czarnej, po zróżnicowane odcienie czerwono-żółte, pomarańczowe, rubinowe i karmazynowe. Miąższ pod powierzchnią może być twardy lub miękki, w zależności od odmiany, i jest zazwyczaj wodnisty, różowy do czerwonego, delikatny, z centralnie położonym, ściśle przylegającym lub luźno związanym dołem. Czereśnie mają bardzo zróżnicowany

Czytaj więcej...

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!