Porzeczki czarne

Czarna porzeczka rośnie na krzewach liściastych, które osiągają średnio 2 metry wysokości. Małe, błyszczące jagody rosną w ciasnych gronach, a w pełni dojrzałe mają głęboki, atramentowy kolor. Ich miękki miąższ ma soczystą konsystencję i zawiera wiele małych, jadalnych nasion. Skórka jagód czarnej porzeczki jest nieco grubsza niż u innych odmian, co przyczynia się do jej silnego smaku i garbnikowego wykończenia. Ich złożony profil smakowy składa się z skoncentrowanych nut maliny i jeżyny, agrestu, passiflory, róży i sosny.

Czarne porzeczki - wartość odżywcza

Czarne porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C, zawierając jej prawie dwa razy więcej niż pomarańcza. Dostarczają również flawonoidów, beta-karotenu, luteiny i kwasu fenolowego.

Czarne porzeczki - zastosowanie

Chociaż czasami idealnie dojrzała czarna porzeczka jest wystarczająco słodka, aby jeść ją na świeżo, najczęściej te cierpkie jagody są zarezerwowane dla zastosowań kulinarnych. Zazwyczaj są one wykorzystywane do produkcji dżemów, galaretek, syropów i likierów, które są wzmocnione jakimś rodzajem substancji słodzącej. W daniach pikantnych, ich naturalna cierpkość może dodać niezbędnej kwasowości do sosów, które towarzyszą bogatym mięsom i dziczyźnie. Zrób sos ze świeżych porzeczek i miodu do smażonej piersi z kaczki. Ukończ pieczeń wieprzową w sosie z czarnymi porzeczkami i szałwią. Z soku z czarnych porzeczek i oliwy z oliwek przygotujemy winegret do ciepłej sałatki z dziczyzny z orzechami laskowymi, serem feta i cykorią. Inne uzupełniające się smaki to: jabłko, gruszka, imbir, owies, jałowiec, wanilia, cynamon, goździki i drzewne zioła.

Czarne porzeczki - historia

Czarna porzeczka pochodzi z Europy Środkowej i Wschodniej oraz z części Azji. Najwcześniejsze wzmianki o ich uprawie pochodzą z XI wieku, kiedy to uprawiano je w rosyjskim ogrodzie przyklasztornym. Dopiero znacznie później, w XVII wieku, rozpoczęto oficjalną, komercyjną produkcję czarnej porzeczki. Krzewy mogą być bardzo długowieczne, ale wymagają corocznego intensywnego przycinania, aby zapewnić obfite owocowanie.

Cierpkie i aromatyczne czarne porzeczki są najlepsze latem. Dowiedz się, jak wybrać i przygotować czarne porzeczki oraz co można z nich przyrządzić. Czarne porzeczki są najbardziej intensywnie wybarwione i aromatyczne ze wszystkich porzeczek, czarne porzeczki są bardzo aromatyczne i mają pyszny cierpki smak.

Najnowsze badania sugerują, że spożywanie owoców jagodowych, takich jak czarne porzeczki, może zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera.

Optymalną dojrzałość porzeczki osiągają w czerwcu w dzień św. Jana - stąd ich nazwa. Dzięki temu te małe jagody są typowym owocem letnim.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!