- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Na temat tego, co odróżnia owoce od warzyw, krąży wiele mitów. Argumenty są różne zależą, od wielu czynników, przekonania, że owoce to te słodkie, a warzywa towarzyszą "porze posiłku", po przekonanie, że warzywa są zielone, a owoce kojarzą się z porą deseru.
Jednak to, co naprawdę odróżnia owoce od warzyw, to kwestia anatomii. Oba pochodzą z roślin, ale podczas gdy owoce to "jajniki", w których znajdują się nasiona, warzywa składają się z innych części rośliny. Na przykład szparagi to łodygi, sałaty to liście, a marchewki to korzenie.
Niektóre są większe, inne mniejsze, a jeszcze inne mają różne kolory. Czy kolory warzyw i owoców coś znaczą? FAO twierdzi, że tak:
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Kooperatywa spożywcza, to ogólnie rzecz biorąc, spółdzielnia spożywcza lub grupa zakupowa, przedsiębiorstwa, które są prowadzone przez społeczność dla społeczności, na zasadzie not for profit. Kooperatywa spożywcza dostarcza produkty po przystępnych cenach, polega na wsparciu wolontariuszy w codziennej pracy.
Jednak na tym podobieństwa się kończą, ponieważ każda spółdzielnia spożywcza, grupa zakupowa lub przedsiębiorstwo spożywcze jest wyjątkowe. Sposób działania kooperatywy spożywczej zależy od społeczności, której służy i ludzi, którzy ją prowadzą. Kooperatywy spożywcze mogą różnić się niemal pod każdym względem, w tym:
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Zainteresowanie lokalną żywnością jest coraz większe. Konsumenci decydują się na zakup lokalnej żywności z wielu powodów, w tym ze względu na ich postrzeganą wyższość odżywczą i korzyści zdrowotne, zalety dla lokalnej gospodarki oraz chęć pomocy w ochronie środowiska.
Co to jest żywność lokalna?
Czym dokładnie jest lokalny produkt żywnościowy? Choć na początku może wydawać się oczywiste, czym jest lokalna żywność, nie ma ustalonej definicji tego, jak bardzo lokalny musi być produkt, aby można było używać tego terminu. Czy musi być wyprodukowany w obrębie tego samego powiatu lub województwa? W promieniu 50 km od domu konsumenta? A może coś, co jest uprawiane lub produkowane w Polsce, w którym mieszka konsument, jest wystarczająco bliskie? To, co niektórzy konsumenci mogą uważać za lokalne, dla innych może nie być wystarczająco lokalne. Jeszcze inni mogą mieć bardziej dalekosiężne poglądy na temat tego, co może obejmować lokalna żywność.
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Liczba małych gospodarstw rolnych w Polsce wzrosła o 20 procent w ciągu ostatnich sześciu lat.
Jest to w dużej mierze rezultat rosnącego popytu na lokalne warzywa i owoce, uprawianą żywność, który powoli, ale pewnie kształtuje rynek żywnościowy.
Lista 10 powodów, dla których warto kupować lokalną żywność, w oparciu o doświadczenie, podejście do życia w harmonii z ziemią.
Lokalnie żywność smakuje lepiej.
Żywność uprawiana w Twojej własnej społeczności jest zazwyczaj zbierana w ciągu ostatniego dnia lub dwóch. Jest krucha, słodka i pełna smaku. Warzywa i owoce przywiezione samolotem lub ciężarówką tysiące kilometrów są dużo starsze. Wiele badań wykazało, że średnia odległość, jaką pokonuje żywność z gospodarstwa na talerz wynosi 1500 km.
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Znajdź dostawcę warzyw od rolnika, owoców do domu, najświeższą i lokalnie produkowaną żywność w Twojej okolicy. Po prostu wpisz nazwę swojej miejscowości i odkryj stale aktualizowaną bazę lokalnych rolników. Świat lepszych warzyw i owoców!
Sezonowe warzywa, dojrzałe owoce, świeża żywność od lokalnych producentów
Plony Pola jest polską stroną internetową prezentującą ofertę lokalnych rolników, dostawców lokalnych warzyw i owoców. Tworzy lepszy sposób na kupowanie lokalnie żywności!
Naszą misją jest ponowne połączenie konsumentów z ich lokalnymi producentami i zachęcanie do handlu i komunikacji. Dzięki temu wygrywamy. Lokalni rolnicy, producenci rolni otrzymują lepsze ceny za swoje produkty ponieważ. Klienci maja okazję kupować autentyczne, najwyższej jakości, świeższe, czasem tańsze, lokalnie zebrane warzywa i owoce.
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec