Warzywa i owoce. Co je odróżnia?
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Na temat tego, co odróżnia owoce od warzyw, krąży wiele mitów. Argumenty są różne zależą, od wielu czynników, przekonania, że owoce to te słodkie, a warzywa towarzyszą "porze posiłku", po przekonanie, że warzywa są zielone, a owoce kojarzą się z porą deseru.
Jednak to, co naprawdę odróżnia owoce od warzyw, to kwestia anatomii. Oba pochodzą z roślin, ale podczas gdy owoce to "jajniki", w których znajdują się nasiona, warzywa składają się z innych części rośliny. Na przykład szparagi to łodygi, sałaty to liście, a marchewki to korzenie.
Niektóre są większe, inne mniejsze, a jeszcze inne mają różne kolory. Czy kolory warzyw i owoców coś znaczą? FAO twierdzi, że tak:
- Fioletowy lub niebieski: właściwości przeciwutleniające, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, udar i choroby serca.
- Czerwony: pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i poprawia stan układu krążenia.
- Pomarańczowy lub żółty: zawiera karotenoidy, które wspomagają zdrowie oczu.
- -Biało-brązowy: fitochemikalia o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych oraz potas.
- Zielone: substancje fitochemiczne o właściwościach przeciwnowotworowych.
FAO ogłosiła rok 2021 jako "Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw", przypominając nam, że spożywanie ich przynosi między innymi korzyści w postaci wzrostu i rozwoju dzieci, poprawy zdrowia psychicznego, zdrowia układu krążenia i odporności.
Które kraje w Europie produkują najwięcej owoców?
Najwięksi producenci owoców w UE
Według najnowszych (kiedy pisałem ten artykuł dane dotyczyły 2020) szczegółowych danych Eurostatu wynika, że:
- co czwarte jabłko uprawia się w Polsce (25%), następnie we Włoszech (19,2%) i Francji (15,5%).
- W bardzo podobnych proporcjach Hiszpania (34,4%) i Włochy (32,9%) są liderami na rynku brzoskwiń.
- Hiszpania jest również liderem w produkcji truskawek 29%.
- Jeśli chodzi o czereśnie, na czele listy znajduje się Polska (25,8%), a następnie Włochy (12,6%) i Hiszpania (10,7%).
Które kraje w Europie produkują najwięcej warzyw?
Główni producenci warzyw w UE
- Hiszpania (27,4%) i Włochy (36,3%) dostarczają prawie połowę pomidorów konsumowanych w Unii Europejskiej.
- Połowa ogórków produkowanych w UE pochodzi z trzech krajów: Hiszpanii (29,1%), Polski (17,7%) i Holandii (17,1%).
- W przypadku marchewki, w pierwszej trójce znajdują się Wielka Brytania (14,2%), Polska (13,1%) i Francja (10,8%).
- W przypadku cukinii jedna trzecia całkowitej produkcji odbywa się w Hiszpanii (37,6%), a jedna trzecia we Włoszech (37,1%).
Owoce i warzywa stanowią ważny element naszej diety (WHO zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie), 400g challenge.
Które kraje Europy produkują najwięcej owoców?
Na podstawie danych Eurostatu (którego statystyki nie są oparte na danych z 2021 roku) można stwierdzić, że:
- Jedna z każdych czterech uprawianych owoców znajduje się w Polsce (25%), a następnie we Włoszech (19,2%) i Francji (15,5%).
- Hiszpania (34,4%) i Włochy (32,9%) są wiodącymi producentami brzoskwiń.
- Hiszpania jest również liderem w produkcji truskawek 29%.
- W odniesieniu do zbóż Polska (25,8%) zajmuje pierwsze miejsce na liście, na której znajdują się Włochy (12,6%) i Hiszpania (10,7%).
Które kraje Europy produkują najwięcej warzyw?
- Hiszpania (27,4%) i Włochy (36,3%) produkują prawie połowę pomidorów konsumowanych w Unii Europejskiej.
- Połowa ogórków produkowanych w Unii Europejskiej pochodzi z trzech krajów: Hiszpanii (29,1%), Polski (17,7%) i Holandii (17,1%).
- W przypadku marchewki, w pierwszej trójce znajdują się Wielka Brytania (14,2%), Polska (13,1%) i Francja (10,8%).
- Z drugiej strony, cukinia jest produkowana w Hiszpanii (37,6%) i we Włoszech (37,1%).