- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Określenia "produkt lokalny", "produkt bliski", "produkt ekologiczny" i "kilometr zero" są coraz częściej używane i stanowią obecnie część codzienności restauracji, sklepów.
Co to jest kilometr zero?
Jeśli skupimy się na frazie kilometr zerowy, pierwsze pytanie, jakie zadaje wiele osób, brzmi: co on tak naprawdę oznacza? Co oznacza kilometr zerowy? Dokładnie rzecz biorąc, odnosi się do odległości, jaką pokonuje żywność od miejsca produkcji do momentu dotarcia do konsumenta. Kilometr zerowy, jest to pojęcie często używane w badaniach nad wpływem żywności na środowisko lub jej śladem ekologicznym produktów spożywczych, w szczególności produktów, które klienci mogą kupić lokalnie.
- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Jedzenie pomidorów w sałatce w środku grudnia lub picie soku pomarańczowego w środku sierpnia to rzeczy, które w przeszłości nie byłyby nawet brane pod uwagę.
Dlaczego warto spożywać sezonowe owoce i warzywa?
Ponieważ owoce nie były dostępne poza sezonem. Owoce i warzywa sezonowe to takie, które oferowane są po zakończeniu naturalnego okresu zbiorów, co oznacza, że ich produkcja przebiega zgodnie z "naturalnym" cyklem. Bez ingerencji czynników zewnętrznych, a także, że nie zostały przetransportowane z innych miejsc, gdzie klimat sprzyja ich uprawie poza sezonem. Jedzenie sezonowych warzyw i owoców przynosi wiele korzyści dla organizmu i środowiska. Oto niektóre z nich:
- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Dlaczego kupować lokalnie? Na to pytanie w ciekawy, pełny sposób możesz znaleźć odpowiedź w książce Michael Shuman, Going Local – Kupuj lokalnie. Kupuj lokalnie nie oznacza odgradzania się od świata zewnętrznego. Kupowanie lokalnie oznacza wpieranie lokalnych przedsiębiorstw, które w zrównoważony sposób wykorzystują lokalne zasoby, zatrudniają lokalnych pracowników za godziwe wynagrodzenie i obsługują przede wszystkim lokalnych klientów. Oznacza to, że stajemy się bardziej samowystarczalni i mniej zależni od importu. Kontrola działalności biznesowej przenosi się z sal zarządów korporacji z powrotem do społeczności, gdzie jest jej miejsce.
- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Włoskie podejście do jedzenia często opiera się na zasadzie "zero kilometrów", która odnosi się do korzystania z lokalnych produktów, które nie przebyły długiej drogi po wyprodukowaniu. Zasada ta ma swój początek w przywiązaniu Włochów do lokalnych i regionalnych specjałów.
Jedzenie zero kilometrów
Włochy są podzielone na dwadzieścia regionów, z których każdy ma własne, odrębne przepisy i tradycje kulinarne. Włosi mawiają "Paese che vai, usanza che trovi", co oznacza, że w różnych miejscach, które odwiedzisz, znajdziesz różne zwyczaje. Ludzie są dumni z kuchni swoich rodzinnych miast, a tożsamość jest głęboko spleciona z jedzeniem. Granice między ludźmi, tradycją, rodziną i jedzeniem często się zacierają. Coś tak prostego, jak zjedzenie makaronu charakterystycznego dla danego regionu, może emocjonalnie połączyć ludzi z ich domami, rodzinami i rodzinnymi tradycjami.
- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Zmniejszanie konsumpcji i proekologiczne zamiary są dziś stale obecne w gospodarstwach domowych. Kuchnia Km 0, kilometra zero stała się sposobem praktykowania zrównoważonego rozwoju, stosowanym w odniesieniu do warzyw, owoców, jajek, mięsa, których potrzebujemy do codziennego gotowania. Jest to doskonała zachęta do stworzenia zdrowszej diety, nie tylko dla Ciebie, ale także dla środowiska.
Kuchnia kilometra zero: mniej niż 100 km od domu
Owoce, warzywa, fasola, jajka, mięso ... Wiele produktów w naszym koszyku można uznać za km.0. Nazwa ta uwzględnia to, jak blisko miejsca, w którym zostały uprawiane, znajduje się ich ostateczne przeznaczenie, czyli w większości przypadków kuchnie, w których codziennie przyrządza się posiłki. Jest to inny sposób postrzegania żywności, w dużym stopniu związany z
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- 3
- Następny artykuł
- koniec