Dlaczego warto spożywać sezonowe owoce i warzywa?
- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Jedzenie pomidorów w sałatce w środku grudnia lub picie soku pomarańczowego w środku sierpnia to rzeczy, które w przeszłości nie byłyby nawet brane pod uwagę.
Dlaczego warto spożywać sezonowe owoce i warzywa?
Ponieważ owoce nie były dostępne poza sezonem. Owoce i warzywa sezonowe to takie, które oferowane są po zakończeniu naturalnego okresu zbiorów, co oznacza, że ich produkcja przebiega zgodnie z "naturalnym" cyklem. Bez ingerencji czynników zewnętrznych, a także, że nie zostały przetransportowane z innych miejsc, gdzie klimat sprzyja ich uprawie poza sezonem. Jedzenie sezonowych warzyw i owoców przynosi wiele korzyści dla organizmu i środowiska. Oto niektóre z nich:
Sezonowe owoce i warzywa lepiej zachowują swoje składniki odżywcze.
Ponieważ są w optymalnym momencie dojrzewania, ich poziom witamin, a w przypadku owoców także poziom cukru, jest idealny do spożycia.
Sezonowe owoce i warzywa są tańsze.
Są tańsze w produkcji, ponieważ nie wymagają szklarni, transportu lotniczego lub morskiego, co sprawia, że sezonowe owoce i warzywa są bardziej przystępne cenowo.
Sezonowe owoce i warzywa zmniejszają wpływ na środowisko.
Owoce i warzywa, które nie są sezonowe będą wymagały dodatkowego wysiłku, np. sprowadzenia ich z obszarów tropikalnych, co wiąże się z emisją CO2 podczas ich transportu, również ich produkcja w szklarniach może wiązać się z konsekwentnym zużyciem wody i energii elektrycznej podczas ich uprawy.
Natura znajduje równowagę. Ziemniaki na zimę, kiedy potrzebujemy dodatkowej energii, aby przetrwać chłód, czy arbuz na lato, kiedy potrzebujemy nawodnienia: natura dostarcza nam tego, czego potrzebujemy. Jedzenie sezonowych warzyw i owoców ułatwia dostarczanie organizmowi tego, czego potrzebuje.
Wiele inicjatyw promuje spożywanie sezonowych warzyw i owoców, a w supermarketach można znaleźć sekcje, w których udziela się porad na temat tego, jakie owoce i warzywa są odpowiednie dla każdej pory roku.