Kooperatywa spożywcza, co to jest?
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Kooperatywa spożywcza, to ogólnie rzecz biorąc, spółdzielnia spożywcza lub grupa zakupowa, przedsiębiorstwa, które są prowadzone przez społeczność dla społeczności, na zasadzie not for profit. Kooperatywa spożywcza dostarcza produkty po przystępnych cenach, polega na wsparciu wolontariuszy w codziennej pracy.
Jednak na tym podobieństwa się kończą, ponieważ każda spółdzielnia spożywcza, grupa zakupowa lub przedsiębiorstwo spożywcze jest wyjątkowe. Sposób działania kooperatywy spożywczej zależy od społeczności, której służy i ludzi, którzy ją prowadzą. Kooperatywy spożywcze mogą różnić się niemal pod każdym względem, w tym:
- Co sprzedają - Wiele kooperatyw spożywczych sprzedaje owoce i warzywa, podczas gdy inne skupiają się na organicznych produktach pełnowartościowych. Niektóre sprzedają również jajka, mięso, nabiał lub inne produkty spożywcze.
- Kiedy są otwarte - Wiele kooperatyw spożywczych działa tylko jeden dzień w tygodniu. Niektóre spotykają się raz w miesiącu, a inne są otwarte codziennie.
- Jak sprzedają - kooperatywy spożywcze mogą działać w formie torebek lub pudełek na warzywa, straganów z owocami i warzywami, nieformalnych grup kupujących suszone produkty spożywcze luzem w celu uzyskania rabatów, sklepów, targowisk, centrów żywnościowych lub często jako połączenie kilku z tych form.
- Gdzie sprzedają - kooperatywy spożywcze działają w wielu różnych miejscach, np. w szkołach, domach kultury. Niektóre mają nawet własne sklepy.
Inne rodzaje kooperatyw spożywczych
Kooperatywy spożywcze można podzielić na więcej niż jeden sposób, więc na początku może to być nieco mylące. Mogą być definiowane według struktury własności i głównych członków, produktu lub usługi, którą spółdzielnia oferuje, lub działalności, w którą jest zaangażowana.
Dlatego termin kooperatywa spożywcza - spółdzielnia spożywcza, jest używany do opisania każdego biznesu spółdzielczego, który jest zaangażowany w produkcję lub dostawę żywności. Mogą to być m.in:
- Kooperatywy pracownicze - w których członkami są pracownicy. Są to firmy, które są własnością i są kontrolowane na demokratycznych zasadach przez pracowników. Wiele hurtowni i sklepów z pełnowartościową żywnością jest prowadzonych jako spółdzielnie pracownicze.
- Spółdzielnie producenckie - które są własnością i są kontrolowane przez rolników. Mogą one być zaangażowane w produkcję, przetwarzanie lub marketing produktów rolnych; mogą również dostarczać środki produkcji rolnej i usługi dla swoich członków.
- Spółdzielnie konsumenckie - w których głównymi członkami są klienci spółdzielni. Tego typu spółdzielnie mogą dostarczać różnorodne towary lub usługi i mogą obejmować zarówno małe grupy przyjaciół, jak i duże sieci sklepów detalicznych.
Dlaczego warto zakładać kooperatywy spożywcze?
Głównym powodem, dla którego ludzie zakładają kooperatywy spożywcze, jest chęć ułatwienia i obniżenia kosztów zakupu dobrej, lokalnej żywności. W wielu rejonach trudno jest kupić zdrową i zrównoważoną żywność, taką jak świeże owoce i warzywa od rolnika, produkty lokalne i organiczne, produkty pełnowartościowe lub egzotyczne owoce pozyskiwane w sposób zrównoważony.
Może to być spowodowane tym, że:
W miejscu, w którym mieszkasz nie ma sklepów, niezależnie od tego, czy jest to mała wieś, czy osiedle w mieście.
- Pobliskie sklepy mają ograniczony wybór warzyw i owoców, które mogą być drogie lub słabej jakości.
- Aby dostać się do porządnego sklepu, musisz jechać autobusem, taksówką lub samochodem, co sprawia, że zakupy są droższe.
- Chcesz kupować nietypowe produkty spożywcze, których supermarkety lub inne sklepy nie posiadają na stanie.
- Wolisz kupować bezpośrednio warzywa od rolników lub etycznych dostawców, niż wspierać duże supermarkety.
- Dobry sklep został właśnie zamknięty i chcesz go zastąpić.
- Szukasz dostaw owoców do domu.
Kooperatywy spożywcze mogą przynieść wiele innych korzyści dla społeczności, takich jak dostarczanie zdrowej żywności po przystępnej cenie, możliwości dla wolontariuszy, a także towarzyskie miejsce do robienia zakupów i poznawania lokalnych mieszkańców.
Korzyści z kooperatywy spożywczej
Kooperatywa spożywcza może przynosić wiele korzyści, nie tylko zapewniając dobrą żywność dla Ciebie i Twojej lokalnej społeczności.
Korzyści zdrowotne z kooperatywy spożywczej
- Zwiększa dostęp do niedrogich owoców i warzyw oraz innych zdrowych produktów spożywczych.
- Pomaga podnieść świadomość korzyści płynących ze zdrowego odżywiania.
- Poprawia samopoczucie wolontariuszy, którzy często zyskują większą samoocenę, pewność siebie i poczucie celu.
Korzyści dla środowiska z kooperatywy spożywczej
- Jeśli jest do tego stworzona, zwiększa podaż lokalnych i organicznych produktów.
- Ułatwia robienie zakupów lokalnie, pieszo lub na rowerze poprzez zapewnienie punktów sprzedaży w dzielnicach mieszkalnych.
- Dostarcza żywność, która często ma mniej opakowań i generuje mniej odpadów.
Korzyści społeczne z kooperatywy spożywczej
- Angażuje lokalnych mieszkańców w życie społeczności, co może prowadzić do innych działań.
- Działa jako punkt spotkań i nawiązywania nowych znajomości dla mieszkańców.
- Pomaga w ożywieniu obiektów komunalnych.
- Zapewnia bardziej towarzyskie miejsce do robienia zakupów.
Korzyści ekonomiczne z kooperatywy spożywczej
- Pomaga wspierać lokalnych rolników, rzemieślniczych producentów żywności i bardziej etycznych dostawców poprzez zapewnienie rynku zbytu dla ich towarów.
- Utrzymuje pieniądze w obiegu w lokalnej gospodarce.
- Oferuje wolontariuszom nowe umiejętności i doświadczenie zawodowe.