10 powodów, dla których warto kupować żywność lokalnie
- Szczegóły
- Kategoria: Lokalna żywność
Liczba małych gospodarstw rolnych w Polsce wzrosła o 20 procent w ciągu ostatnich sześciu lat.
Jest to w dużej mierze rezultat rosnącego popytu na lokalne warzywa i owoce, uprawianą żywność, który powoli, ale pewnie kształtuje rynek żywnościowy.
Lista 10 powodów, dla których warto kupować lokalną żywność, w oparciu o doświadczenie, podejście do życia w harmonii z ziemią.
Lokalnie żywność smakuje lepiej.
Żywność uprawiana w Twojej własnej społeczności jest zazwyczaj zbierana w ciągu ostatniego dnia lub dwóch. Jest krucha, słodka i pełna smaku. Warzywa i owoce przywiezione samolotem lub ciężarówką tysiące kilometrów są dużo starsze. Wiele badań wykazało, że średnia odległość, jaką pokonuje żywność z gospodarstwa na talerz wynosi 1500 km.
Lokalne produkty, warzywa i owoce są dla Ciebie lepsze.
Świeże warzywa i owoce szybko tracą składniki odżywcze. Lokalnie uprawiana żywność, kupowana wkrótce po zbiorach, zachowuje swoje składniki odżywcze.
Lokalne produkty zachowują różnorodność genetyczną.
W nowoczesnym systemie rolnictwa przemysłowego, odmiany są wybierane pod kątem ich zdolności do jednoczesnego dojrzewania i wytrzymałości na sprzęt do zbiorów. Tylko kilka odmian owoców i warzyw spełnia te rygorystyczne wymagania, więc różnorodność genetyczna uprawianych roślin jest niewielka. Z kolei lokalne gospodarstwa rolne uprawiają ogromną liczbę odmian, aby zapewnić długi sezon zbiorów, paletę przyciągających wzrok kolorów i najlepsze smaki.
Lokalna żywność jest wolna od GMO.
Chociaż firmy biotechnologiczne próbują skomercjalizować genetycznie modyfikowane owoce i warzywa, obecnie udzielają licencji tylko dużym, fabrycznym gospodarstwom w USA. Lokalni rolnicy w Polsce nie posiadają dostępu do genetycznie modyfikowanych nasion, a większość z nich nie używałaby ich nawet gdyby mogła.
Lokalne produkty wspierają lokalne rodziny rolnicze.
Lokalni rolnicy, którzy sprzedają bezpośrednio konsumentom, eliminują pośredników i otrzymują pełną cenę detaliczną za swoje plony.
Lokalna żywność pozwala zachować otwartą przestrzeń.
Wraz ze wzrostem wartości owoców i warzyw sprzedawanych bezpośrednio na rynku, sprzedaż ziemi rolnej pod zabudowę staje się mniej prawdopodobna. Krajobraz wiejski przetrwa tylko tak długo, jak długo gospodarstwa będą rentowne.
Lokalna żywność pomaga utrzymać podatki w ryzach.
Farmy wnoszą więcej w podatkach niż potrzebują w usługach, podczas gdy rozwój przedmieść kosztuje więcej niż generuje w podatkach.
Lokalna żywność wspiera czyste środowisko i przynosi korzyści dzikiej przyrodzie.
Dobrze zarządzane gospodarstwo rodzinne jest miejscem, w którym ceni się zasoby żyznej gleby i czystej wody. Dobrzy zarządcy ziemi uprawiają rośliny okrywowe, aby zapobiec erozji i zastąpić składniki odżywcze wykorzystywane przez ich uprawy. Uprawy okrywowe wychwytują również emisję dwutlenku węgla i pomagają w walce z globalnym ociepleniem.
Lokalna żywność to przyszłość.
Wspierając lokalnych rolników dzisiaj, możesz pomóc w zapewnieniu, że jutro w Twojej społeczności będą istniały gospodarstwa rolne, tak aby przyszłe pokolenia miały dostęp do pożywnej, aromatycznej i zdrowej żywności.