10 powodów, dla których warto kupować żywność lokalnie

Liczba małych gospodarstw rolnych w Polsce wzrosła o 20 procent w ciągu ostatnich sześciu lat.

Jest to w dużej mierze rezultat rosnącego popytu na lokalne warzywa i owoce, uprawianą żywność, który powoli, ale pewnie kształtuje rynek żywnościowy.

Lista 10 powodów, dla których warto kupować lokalną żywność, w oparciu o doświadczenie, podejście do życia w harmonii z ziemią.

Lokalnie żywność smakuje lepiej.

Żywność uprawiana w Twojej własnej społeczności jest zazwyczaj zbierana w ciągu ostatniego dnia lub dwóch. Jest krucha, słodka i pełna smaku. Warzywa i owoce przywiezione samolotem lub ciężarówką tysiące kilometrów są dużo starsze. Wiele badań wykazało, że średnia odległość, jaką pokonuje żywność z gospodarstwa na talerz wynosi 1500 km.

Lokalne produkty, warzywa i owoce są dla Ciebie lepsze.

Świeże warzywa i owoce szybko tracą składniki odżywcze. Lokalnie uprawiana żywność, kupowana wkrótce po zbiorach, zachowuje swoje składniki odżywcze.

Lokalne produkty zachowują różnorodność genetyczną.

W nowoczesnym systemie rolnictwa przemysłowego, odmiany są wybierane pod kątem ich zdolności do jednoczesnego dojrzewania i wytrzymałości na sprzęt do zbiorów. Tylko kilka odmian owoców i warzyw spełnia te rygorystyczne wymagania, więc różnorodność genetyczna uprawianych roślin jest niewielka. Z kolei lokalne gospodarstwa rolne uprawiają ogromną liczbę odmian, aby zapewnić długi sezon zbiorów, paletę przyciągających wzrok kolorów i najlepsze smaki.

Lokalna żywność jest wolna od GMO.

Chociaż firmy biotechnologiczne próbują skomercjalizować genetycznie modyfikowane owoce i warzywa, obecnie udzielają licencji tylko dużym, fabrycznym gospodarstwom w USA. Lokalni rolnicy w Polsce nie posiadają dostępu do genetycznie modyfikowanych nasion, a większość z nich nie używałaby ich nawet gdyby mogła.

Lokalne produkty wspierają lokalne rodziny rolnicze.

Lokalni rolnicy, którzy sprzedają bezpośrednio konsumentom, eliminują pośredników i otrzymują pełną cenę detaliczną za swoje plony.

Lokalna żywność pozwala zachować otwartą przestrzeń.

Wraz ze wzrostem wartości owoców i warzyw sprzedawanych bezpośrednio na rynku, sprzedaż ziemi rolnej pod zabudowę staje się mniej prawdopodobna. Krajobraz wiejski przetrwa tylko tak długo, jak długo gospodarstwa będą rentowne.

Lokalna żywność pomaga utrzymać podatki w ryzach.

Farmy wnoszą więcej w podatkach niż potrzebują w usługach, podczas gdy rozwój przedmieść kosztuje więcej niż generuje w podatkach.

Lokalna żywność wspiera czyste środowisko i przynosi korzyści dzikiej przyrodzie.

Dobrze zarządzane gospodarstwo rodzinne jest miejscem, w którym ceni się zasoby żyznej gleby i czystej wody. Dobrzy zarządcy ziemi uprawiają rośliny okrywowe, aby zapobiec erozji i zastąpić składniki odżywcze wykorzystywane przez ich uprawy. Uprawy okrywowe wychwytują również emisję dwutlenku węgla i pomagają w walce z globalnym ociepleniem.

Lokalna żywność to przyszłość.

Wspierając lokalnych rolników dzisiaj, możesz pomóc w zapewnieniu, że jutro w Twojej społeczności będą istniały gospodarstwa rolne, tak aby przyszłe pokolenia miały dostęp do pożywnej, aromatycznej i zdrowej żywności.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!