Porzeczki czerwone
- Szczegóły
- Kategoria: Owoce do domu
Czerwone porzeczki mają przyjemny, kwaśny smak i małe, czerwone, półprzezroczyste jagody. Są one dostępne w miesiącach letnich. Czerwone porzeczki nadają się na dżemy. Te tradycyjnie przetwarzane czerwone porzeczki na galaretkę.
Czerwone porzeczki rosną na mocnych, zdrewniałych krzewach o wysokości około 1,5-2 metrów. Jagody wielkości perły są luźno skupione w wydłużone pasma i mają nieco półprzezroczysty połysk. Ich jaskrawoczerwona skórka otacza pulchny miąższ, który zawiera 3-12 maleńkich jadalnych nasion. Mniej intensywne w smaku niż czarne porzeczki, ale bardziej cierpkie niż białe, mają smak maliny, żurawiny, agrestu, rabarbaru, nutę róży i umiarkowanie kwaśne wykończenie.
Czerwone porzeczki, małe jagody rosną nisko na krzewach, zwisając z gałęzi niczym rzędy miniaturowych klejnotów. Ich smak jest lekko cierpki, ale są na tyle słodkie, że można je jeść na surowo. Czerwone porzeczki zawierają dużo witaminy C i dobrze komponują się zarówno z innymi owocami jagodowymi, takimi jak maliny, truskawki. Czerwone porzeczki można je również polukrować białkiem jajka i cukrem pudrem i wykorzystać jako dekorację do puddingów lub koktajli.
Czerwone porzeczki - wartość odżywcza
Jagody czerwonej porzeczki są znane jako „superżywność” "superfruits", ponieważ mają naturalnie wysoką zdolność przeciwutleniającą dzięki pigmentowanemu polifenolowi, cyjanidynie, która znajduje się w ich skórce. Są również dobrym źródłem witamin C i K, manganu i potasu.
Czerwone porzeczki zastosowanie
Podobnie jak odmiany porzeczek czarna i biała, porzeczki czerwone doskonale nadają się do produkcji typowych galaretek, dżemów, syropów i wypieków, jednak ich kwasowość oczyszczająca podniebienie i umiarkowany poziom cukru sprawiają, że mogą być również stosowane jako dodatek do potraw pikantnych. Powszechnie łączy się je z mięsami, takimi jak kaczka czy jagnięcina, zwłaszcza gdy przyrządza się je w pikantnym sosie z rozmarynem i czerwonym winem. Połącz czerwone porzeczki z sokiem pomarańczowym i przyprawami do pieczenia, aby uzyskać słodką i pikantną glazurę do pieczonej szynki. Do innych komplementarnych smaków należą: jabłko, gruszka, imbir, owies, jałowiec, wanilia, cynamon, goździki i drzewne zioła.