Borówki

Borówka amerykańska należy do rodziny wrzosowatych. Ze względu na swój kolor nazywane są również borówkami. Kolor ten powoduje, że język, zęby i wargi stają się niebieskie po zjedzeniu jagód. Do wzrostu borówka potrzebuje gleby zasobnej w próchnicę, bez wapnia i równomiernie wilgotnej. W Polsce najbardziej rozpowszechniona jest borówka uprawna. Jak wszystkie owoce jagodowe, borówki nie przechowują się długo i dlatego najlepiej przetwarzać je szybko - na przykład w muffinach lub świeżej sałatce owocowej.

Borówki są uważane za "superżywność" - "superfood", ponieważ mają tak wysokie stężenie składników odżywczych. Borówki zawierają przeciwutleniacze, co czyni

je potężną bronią w walce o zapobieganie nowotworom. Składniki odżywcze zawarte w borówkach mogą poprawić zdrowie dróg moczowych. Borówki wzmacniają również układ odpornościowy i mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom. Borówki są doskonałym źródłem antyoksydantów, witaminy C i K, manganu, miedzi i błonnika.

Borówki rosną na niskich, płożących się krzewach lub wysokich, wzniesionych krzakach, w zależności od odmiany. Małe, okrągłe jagody mają średnicę od 5 do 16 milimetrów. Najpierw są zielone, ale dojrzewają do głębokiego odcienia pylistego błękitu. Miękki, biały nalot na powierzchni skórki, to naturalna powłoka chroniąca jagody przed słońcem i innymi czynnikami naturalnymi. Borówki mają słodko-drzewny smak i kwaskowatość, która może się różnić w zależności od warunków uprawy. Długie słoneczne dni i ciepłe temperatury zwiększają zawartość cukru, podczas gdy chłodniejsze temperatury i krótsze dni z ograniczoną ilością światła słonecznego zwiększają kwasowość. Po zbiorach niektóre rośliny tracą liście, podczas gdy inne odmiany zachowują liście przez cały rok, a jesienią stają się kolorową mieszanką brązu, czerwieni i purpury.

Sprzedaż borówek

  • Wykorzystaj popularność borówek amerykańskich poprzez ich wzajemny merchandising z innymi produktami, kruche ciasto, polewy, mieszanki do muffinek, płatki śniadaniowe, mieszanki do naleśników i jogurty.
  • Borówki są dostępne latem i jesienią.
  • Jesień: Uwzględnij borówki w promocjach związanych z powrotem do szkoły. Zachęcaj konsumentów do zamrożenia jagód i wrzucenia ich do pudełka z lunchem. Gdy nadejdzie pora lunchu, jagody będą już gotowe do spożycia.
  • Lato: Uczyń z jagód kolor niebieski w promocjach czerwonych, białych i niebieskich. Zachęcaj konsumentów do myślenia o jagodach jako o szybkiej, przenośnej przekąsce na letnie wypady. Połącz promocję z lodami jako dodatek do letnich smakołyków.
  • Promuj borówki jako owoce łatwe do zamrożenia, co sprawia, że są idealne do kupienia teraz i zjedzenia później.
  • Włącz borówki do swoich śniadaniowych propozycji - od muffinów po naleśniki i gofry.
  • Dodawaj borówki do śniadaniowych batoników owocowych i jogurtowych.
  • Borówki stanowią wspaniały dodatek do deserów.
  • Dodawaj borówki do sałatek i barów sałatkowych.

Sprzedaż borówek organicznych

Najłatwiejsze do promowania ilości są dostępne późnym latem i jesienią. Zaplanuj promocje w tych miesiącach, ponieważ ceny będą wtedy niższe.

Organiczne borówki amerykańskie są owocem o wszechstronnym zastosowaniu. Mogą być podawane na surowo lub zapiekane w plackach, muffinach i naleśnikach. Są popularnym dodatkiem do płatków śniadaniowych i jogurtu, a także mogą być wykorzystywane do lodów. Wykorzystaj wiele różnych zastosowań borówek, aby stworzyć możliwości cross-merchandisingu.

Borówki są uważane za "superżywność". Promuj ich walory zdrowotne wśród konsumentów dbających o zdrowie, włączając je do promocji skierowanych do konsumentów, którzy chcą być fit. Organiczne borówki doskonale nadają się również dla dzieci. Promuj je wśród rodziców jako zdrową, wygodną przekąskę lub dodatek do lunch boxa.

Nie zapominaj o promocji organicznych borówek zarówno w okresie jesiennym, jak i letnim. Są one popularnym dodatkiem do dań gotowanych i wiosennych sałatek, ale mogą również stanowić ozdobę sałatek owocowych w okresie zimowych wakacji.

Promocja borówek organicznych

Organiczne borówki amerykańskie sprzedają się najlepiej, gdy są prezentowane z innymi organicznymi jagodami w podobnych cenach. Gdy są one prezentowane obok konwencjonalnych jagód, różnica w cenie może sprawić, że konsumenci dwa razy zastanowią się nad wyborem opcji organicznej. Stwórz osobną ekspozycję z organicznymi jagodami, na której znajdą się organiczne truskawki, borówki, jeżyny i maliny. Rozważ możliwość umieszczenia wolnostojącej ekspozycji w pobliżu frontu działu, aby przyciągnąć wzrok konsumentów wchodzących do sklepu. Wykorzystaj organiczne truskawki i ich niższą cenę, aby zwrócić uwagę na inne organiczne owoce jagodowe.

Organiczne jagody są delikatne, więc pamiętaj, aby ograniczyć ekspozycję do jednej lub dwóch warstw, aby uniknąć zgniecenia jagód na spodzie. Organiczne borówki są ulubioną przekąską i jedzeniem na śniadanie, ale dołącz wskazówki dotyczące przygotowania i przepisy, aby konsumenci myśleli o dodaniu borówek do innych posiłków.

Borówki amerykańskie- historia

Pierwsze dziko rosnące jagody pochodziły z Ameryki Północnej. Zostały one później wyhodowane na początku XX wieku przez specjalistkę od rolnictwa Elizabeth White i amerykańskiego botanika Franka Coleville. Do 1916 roku udało im się wspólnie wyhodować w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych cenne pod względem komercyjnym odmiany borówki amerykańskiej. Decydującym czynnikiem sukcesu było zrozumienie, że borówki wymagają wysokiego poziomu kwasu w glebie i że nie są samopylne. Obecnie Borówki są najważniejszą komercyjnie rośliną spożywczą z rodziny Vaccinium. Rosną one obficie w całej Ameryce Północnej, a w mniejszym stopniu w Europie i na półkuli południowej.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!