Wiśnie

Wiśnie są mniejsze od czereśni, mają okrągły lub owalny, pulchny kształt, osadzone na smukłych, wydłużonych i włóknistych, zielonych szypułkach. Skórka owocu jest cienka, miękka, błyszcząca i gładka, w jaskrawych odcieniach czerwieni. Skórka wiśni powinna być dobrze napięta, bez siniaków i zmarszczek, które świadczą o gniciu owocu. Pod powierzchnią znajduje się wodnisty, miąższ o barwie od jasnoczerwonej do żółtej, w którym znajduje się mała, twarda pestka centralna o kremowej barwie. Pestka, powinna być usunięta przed spożyciem. Wiśnie są delikatne i wymagają ostrożnego traktowania, aby zachować ich jakość i konsystencję. Owoce zawierają dużo kwasu i mało cukru, dzięki czemu mają cierpki, kwaśny i garbnikowy smak z jasnymi, owocowymi i słodkimi nutami.

Słodkie lub kwaśne, wiśnie są jednym z najprzyjemniejszych owoców lata. Dowiedz się, kiedy jest sezon na wiśnie i jak kupić najlepsze owoce, a także poznaj wskazówki dotyczące przygotowania i gotowania.

Wiśnie są dostępne przez kilka tygodni od późnej wiosny do lata. Istnieje wiele różnych odmian o wczesnym, średnim i późnym okresie dojrzewania, ale szczyt sezonu na wiśnie przypada na czerwiec i lipiec.

Wiśnie to jeden z największych letnich przysmaków, uwielbiany za soczystą konsystencję, smak i piękny wygląd. Soczysty miąższ może być słodki lub kwaśny, w zależności od tego, którą z setek odmian wybierzemy. Promuj organiczne wiśnie, gdy tylko pojawią się na półkach w dużych ilościach, aby przyciągnąć konsumentów, którzy czekają na rozpoczęcie sezonu.

Wiśnie, botanicznie sklasyfikowane jako Prunus cerasus, to ogólna nazwa wielu różnych odmian cierpkich i pikantnych owoców należących do rodziny różowatych. Te jaskrawoczerwone owoce rosną na drzewach o wysokości od 4 do 10 metrów. Większość odmian wiśni jest samopylna, a każda odmiana produkuje wiśnie o różnym stopniu kwasowości i smaku. Istnieje ponad 300 odmian wiśni.

Wiśnie są doskonałym źródłem witamin A i C, które wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają produkcję kolagenu i zmniejszają stany zapalne. Wiśnie są również dobrym źródłem potasu, który równoważy poziom płynów w organizmie oraz antocyjanów, barwników w miąższu, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oprócz witamin i minerałów, wiśnie dostarczają melatoniny, która historycznie była używana jako naturalny środek wspomagający sen.

Wiśnie - zastosowanie

Wiśnie mają cierpki smak, który jest uważany za zbyt kwaśny, aby spożywać je bezpośrednio, ale te pikantne owoce dobrze nadają się do przetworów z dodatkiem substancji słodzących. Mimo kwaśnego charakteru, wielu konsumentów lubi jeść je na surowo.

Wiśnie można dusić w sosach i glazurach, często używa się ich do aromatyzowania sosów barbeque, glazur balsamicznych, a nawet do salsy. Wiśnie można również przyrządzać w postaci dżemów i chutney, którymi polewa się pieczone mięsa. Wiśnie zachowują swój jaskrawoczerwony kolor podczas procesu gotowania i są powszechnie stosowane do ciast, tortów, ciasteczek, tart, muffinów, bułeczek cynamonowych i budyni.

Wiśnie można również marynować jako słodką i pikantną przyprawę lub macerować w cukrze, nasączać alkoholem i przetwarzać na gęsty syrop do koktajli, lemoniady i lodów. Poza świeżymi przetworami, wiśnie można suszyć i dodawać do sałatek, mieszać z jogurtem, dodawać do mieszanek lub granoli. Wiśnie dobrze komponują się z wanilią, gorzką czekoladą, cynamonem, miętą, serami takimi jak ricotta i kozi, mięsami takimi jak drób, kaczka, wieprzowina i jagnięcina, owocami takimi jak pomarańcze, morele, borówki, jeżyny, śliwki i cytryny oraz orzechami takimi jak pistacje i migdały.

Całe, niemyte wiśnie są bardzo łatwo psujące się i przechowywane w lodówce zachowują trwałość przez 3 do 7 dni. Można je również wydrylować i zamrozić w celu dłuższego przechowywania.

Sprzedaż wiśni

  • Wiśnie są popularnym owocem do wypieków, dlatego należy je sprzedawać razem z kruchymi ciastami, składnikami do babeczek, materiałami do pieczenia, bitą polewą, torebkami do zamrażania, naleśnikami, jogurtami i lodami.
  • Lato: Pozwól wiśniom błyszczeć w miesiącach letnich. Uwzględnij wiśnie w promocjach. Pamiętaj, aby w tym czasie sprzedawać je razem z dodatkami do ciast. Promuj wiśnie latem jako szybką przekąskę dla rodzin, które są w ciągłym ruchu. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do letnich lodów.
  • Promuj wiśnie, gdy tylko pojawią się na półkach sklepowych w odpowiedniej ilości, aby przyciągnąć konsumentów, którzy czekają na rozpoczęcie sezonu na wiśnie.
  • Dodaj wiśnie do napojów, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
  • Dodaj pokrojone wiśnie do sałatek, aby uzyskać nowy, ciekawy smak.
  • Wiśnie są naturalnym dodatkiem do wypieków, takich jak ciasta, serniki, chleby i ciastka.
  • Wiśniowy chutney jest smacznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa.
  • Użyj wiśni jako dekoracji na talerzu.
  • Polewę wiśniową można podawać do deserów lodowych.

Historia wiśni

Eksperci uważają, że wiśnie pochodzą z Europy Wschodniej i południowo-zachodniej Azji. Drzewa owocowe rosną w górach Kaukazu pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim i powstały w wyniku naturalnej krzyżówki Prunus avium i Prunus fruticose. Wiśnie zostały wyselekcjonowane do uprawy we wczesnym średniowieczu i były ulubionym gatunkiem czereśni w imperium starożytnej Grecji, Rzymu i Persji. W Europie Zachodniej owoce te zostały wprowadzone do uprawy, a w XVI wieku stały się odmianą handlową w Anglii. Od XVIII wieku wiśnie sadzono również w Stanach Zjednoczonych, gdzie często uprawia się je poprzez szczepienie na silnie rosnących podkładkach w celu zwiększenia produkcji.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!