Maliny

Maliny to małe owoce o średnicy od 1 do 3 centymetrów i okrągłym, owalnym lub podłużnym kształcie. Mimo, że owoce przypominają jagody, maliny powstają z małych, okrągłych pestkowców, które łączą się ze sobą, tworząc jednolitą, ale wyboistą, teksturowaną i pęcherzykowatą powierzchnię. Każda malin zawiera delikatne włoski, nasiona i sok, rosnące na gąbczastym rdzeniu, który pozostaje na roślinie po zerwaniu owocu. Miąższ owocu jest zazwyczaj miękki, delikatny, soczysty i lekko chrupiący, ponieważ pestkowce zawierają łącznie od 100 do 120 nasion. Istnieje wiele rodzajów malin występujących w odcieniach czerwieni, czerni, złota i fioletu. Podczas zbiorów owoce odrywają się od środka tworząc charakterystyczną pustą

Czytaj więcej...

Truskawki

Truskawki mają kształt stożkowatego serca i mogą różnić się wielkością w zależności od odmiany i warunków uprawy. Wszystkie odmiany truskawek mają nasiona na zewnątrz, a nie wewnątrz, co odróżnia je od jagód i innych owoców. W pełni dojrzałe owoce mają jaskrawoczerwony połysk i soczystą, ale jędrną konsystencję. Zawartość cukru może się wahać od słodko-cierpkiego do przypominającego syrop cukierka, ale truskawki zachowują zrównoważony poziom kwasowości.

Truskawki są znane pod botaniczną nazwą Fragaria ananassa i należą do rodziny różowatych (Rosaceae). W rzeczywistości nie są one prawdziwą

Czytaj więcej...

Renklody

Reneklody są szlachetną formą w rodzinie śliwek. Od innych owoców śliwy odróżnia ją kolor: od zielonego do żółtawego. Ich smak jest słodki, lekko pikantny i orzeźwiająco soczysty. W porównaniu z innymi odmianami śliwek, renklody zawierają znacznie więcej żelaza.

Śliwki renklody są małe, mają średnicę od 2 do 4 centymetrów, kształt okrągły, jajowaty lub owalny z zaokrąglonymi ramionami i lekko spłaszczoną podstawą. Skórka śliwki jest gładka, napięta i cienka, o zróżnicowanym zabarwieniu od zielonego, przez żółty, po złoty. W zależności od odmiany na skórce mogą występować ciemnoczerwone plamki, bladoniebieski lub szary nalot, a także bursztynowy rumieniec. Pod powierzchnią miąższ jest gęsty,

Czytaj więcej...

Gruszki

Gruszki to duże, jednolite owoce o średnicy od 4 do 6 centymetrów i długości od 6 do 8 centymetrów, o wydłużonym, owalnym lub pstrokatym kształcie. Skórka jest gładka, cienka, pokryta wyraźnymi przetchlinkami, o żółto-zielonym spodzie z różowym rumieńcem po bokach najbardziej nasłonecznionych.

Gruszki Williams są średniej wielkości do dużych i mają kształt prawdziwej pyriformy, czyli gruszki o dużej, zaokrąglonej podstawie, która zwęża się ku mniejszej, zakrzywionej szyjce z jasnobrązową szypułką. Cienka skórka jaśnieje w miarę dojrzewania, przechodząc od zielonego do złotożółtego koloru, jest gładka i jędrna, z lekkim rumieńcem i ordzawieniem. Miąższ jest aromatyczny, wilgotny, o barwie od kremowej do kości słoniowej,

Czytaj więcej...

Mirabelki

Śliwki mirabelki są wyjątkowe i łatwo je rozpoznać po ich niewielkich rozmiarach i żółtej skórce zewnętrznej. Śliwka mirabelki mierzy mniej niż 3 centymetry średnicy i ma całkowicie kulisty kształt. Często pokryte są białym, pylistym nalotem, który stanowi swego rodzaju barierę dla wody.

Wewnętrzny miąższ jest blado-przezroczysty, żółty i kruchy, a jednocześnie soczysty. Śliwka mirabelki ma bardzo słodki, pełny smak z nutami skoncentrowanej suszonej moreli, złotej rodzynki i miodu.

Mirabelka jest młodszą siostrą śliwki i jest szczególnie popularna we Francji. Tam często robi się z niej kompot lub stosuje jako polewę do ciast. Mała, pomarańczowa śliwka mirabelka pochodzi z Azji Zachodniej, a w Polsce uprawiana jest od około 300 lat. Nazwa mirabelka: wywodzi się od łacińskiego

Czytaj więcej...

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!