Mirabelki

Śliwki mirabelki są wyjątkowe i łatwo je rozpoznać po ich niewielkich rozmiarach i żółtej skórce zewnętrznej. Śliwka mirabelki mierzy mniej niż 3 centymetry średnicy i ma całkowicie kulisty kształt. Często pokryte są białym, pylistym nalotem, który stanowi swego rodzaju barierę dla wody.

Wewnętrzny miąższ jest blado-przezroczysty, żółty i kruchy, a jednocześnie soczysty. Śliwka mirabelki ma bardzo słodki, pełny smak z nutami skoncentrowanej suszonej moreli, złotej rodzynki i miodu.

Mirabelka jest młodszą siostrą śliwki i jest szczególnie popularna we Francji. Tam często robi się z niej kompot lub stosuje jako polewę do ciast. Mała, pomarańczowa śliwka mirabelka pochodzi z Azji Zachodniej, a w Polsce uprawiana jest od około 300 lat. Nazwa mirabelka: wywodzi się od łacińskiego

terminu "˜mirabilis", co oznacza "˜o cudownym pięknie". Śliwki mirabelki nie na darmo noszą to imię.

Śliwki mirabelki - słodki, podstępny, smaczny owoc

Śliwki mirabelki mają słodki, łagodny smak, przypominający popularne odmiany śliwek. Niektórzy twierdzą, że mirabelka ma wyraźny i egzotyczny smak tła - coś w rodzaju banana lub świeżego ananasa. Gdy owoce dojrzewają, na ich twarzach pojawiają się małe, figlarne piegi. Wszystkie

Tak jak prawdziwy parmezan może być importowany tylko z jednego regionu Włoch, tak prawdziwe mirabelki mogą być importowane tylko z jednej części Francji - Lotaryngii. Śliwka mirabelka jest odmianą botaniczną Prunus domestica. Jest to słynna odmiana dziedziczna pochodząca z małego miasta, które jest również jej imiennikiem, w Lotaryngii we Francji, znanego jako Metz. Śliwka ta jest ceniona za jej intensywnie bogaty smak, który ma duży wpływ na produkcję żywności i alkoholu w tym regionie. W pobliżu uprawiana jest również inna popularna odmiana śliwki mirabelki, Mirabelle de Nancy. Łącznie w tym małym regionie uprawia się 80 procent światowych zbiorów mirabelek.

Kiedy zaczęły powstawać wielkie koncerny spożywcze, zagrożone zostały wielowiekowe tradycje rolnicze. W ten sposób wprowadzono ograniczenia importowe na różne produkty spożywcze - od szampana po parmezan, aż po niepozorną Mirabelkę. 

Śliwki mirabelki są bogate w witaminy A i C, potas, wapń, fosforany i błonnik pokarmowy. Te składniki odżywcze są ważne dla silnego układu odpornościowego, zdrowego układu trawiennego, obniżenia poziomu cholesterolu i zapobiegania negatywnym skutkom działania wolnych rodników.

Zastosowanie mirabelek

Mirabelka może być spożywana na surowo, ale często jest używana do wypieków lub fermentowana i destylowana do francuskiego likieru owocowego znanego jako eau de vie. Małe owoce gotuje się na jedwabiste puree idealne do nadzień tart, dżemów, galaretek i kompotów. Do aromatów uzupełniających należą wanilia, gałka muszkatołowa, owoce tropikalne, czekolada, masło, koper włoski, bazylia, cytrusy, łagodne świeże sery, takie jak chevre i ricotta.

Historia mirabelek

Śliwki mirabelki uprawiane są we Francji od 1500 roku. Obecnie przepisy dotyczące importu i eksportu w Lotaryngii we Francji są odpowiedzialne za zakaz sprzedaży lub transportu tych śliwek poza ten obszar. Podobnie jak w przypadku prawa dotyczącego autentycznego szampana pochodzącego tylko z Szampanii we Francji, śliwki te strzeżone są jako swego rodzaju narodowy skarb kulinarny. Choć śliwki o podobnym smaku, kolorze i wielkości były uprawiane i sprzedawane poza regionem Lotaryngii, prawdziwa śliwka Mirabelka z Metz może pochodzić tylko z jednego wyznaczonego obszaru w Lotaryngii we Francji.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!