Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to fasola spożywana w fazie strąków, czyli zanim staną się dojrzałymi nasionami, które muszą zostać wyłuskane i ugotowane, a przy tym jest łatwiejsza do strawienia niż fasola suszona. Te rośliny strączkowe, nie tylko zielone, można znaleźć w różnych kolorach, w tym żółtym i fioletowym. Latem i jesienią szukaj na rynku chrupiącej, jędrnej zielonej fasolki; jeśli jest wiotka i gumowata, oznacza to, że minęła już jej pełnia sezonu. Większość zielonych fasolek można jeść w całości, na surowo w sałatkach lub po ugotowaniu w zupach, potrawach typu stir-fry i innych. Fasolka szparagowa posiada włóknisty sznurek, który należy usunąć przed jedzeniem, w przeciwieństwie do fasolki szparagowej, która zazwyczaj jest pozbawiona sznurka.

Czytaj więcej...

Seler

Bulwa selera była używana jako roślina lecznicza już w starożytnym Egipcie. Seler zawiera dużo witamin A, B, C i E. Mówi się, że ma działanie oczyszczające krew, moczopędne i wzmacniające krążenie. Efekt ten jest szczególnie korzystny, gdy kawałki bulwy są zaparzane jako herbata. W kuchni polskiej stosowany jest głównie jako warzywo do zup, dodatek warzywny lub sałatek z jabłkiem i śmietaną. Można wykorzystać nie tylko uschniętą bulwę, ale także byliny.

Seler korzeniowy znany jest również jako "seler korzeniowy", "seler rzepowy" lub "seler gałkowy". Jest to rodzaj selera, uprawiany raczej ze względu na

Czytaj więcej...

Buraki ćwikłowe

Buraki ćwikłowe , to głęboko fioletowe warzywo korzeniowe może być spożywane po usmażeniu, upieczeniu, na gilu lub po ugotowaniu.

Burak, ulubieniec brytyjskich sałatek z lat 70. (gotowany i marynowany w occie), to warzywo korzeniowe o ciemnofioletowej skórce i różowo-fioletowym miąższu. W ostatnich latach cieszy się zasłużonym powrotem - jego ziemisty, bogaty, słodki smak i żywy kolor pasują do wielu dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Burak jest bliskim krewnym szpinaku i boćwiny i ma wiele wartości odżywczych - uważa się go również za dobry środek detoksykacyjny.

Burak nie tylko dobrze smakuje i ładnie wygląda, ale także zwiększa wydolność fizyczną i wytrzymałość. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi. Już

Czytaj więcej...

Seler naciowy

Seler naciowy, jeden ze składników "świętej trójcy", jest podstawowym składnikiem wielu przepisów. W kuchni francuskiej, seler jest smażony z marchewką i cebulą, aby stworzyć mirepoix, czyli aromatyczną bazę. W kuchni włoskiej, hiszpańskiej i kreolskiej, sofrito przyrządza się z selera, cebuli i papryki. Cały seler naciowy jest w pełni jadalny; oprócz łodyg, nasiona są używane jako przyprawa, liście można dodać do sałatki, a korzeń - zwany również selerem korzeniowym - jest często pieczony lub puree.

Seler jest warzywem dwuletnim, co oznacza, że jego normalny cykl życiowy trwa dwa lata. Należy do rodziny baldaszkowatych, do której należą również marchew, pietruszka i koper włoski. Wybieraj selery o zwartym i gęstym pokroju, które wyglądają chrupiąco i łatwo się łamią po rozerwaniu.

Czytaj więcej...

Warzywa od rolnika Gdańsk

W Polsce lokalnie zauważyliśmy akcelerację popytu na dojrzewające na polskim polu dostarczane bezpośrednio owoce i warzywa od rolnika Gdańsk podstawowe produkty, takie jak sałatę, pomidory i wiśnie oraz jabłka. Ważne jest, abyśmy byli w stanie dokonywać integracji polskich rolników i sadowników wprost z mieszkańcami miast.

Zamawiając polskie owoce i warzywa, oszczędzasz pieniądze, wesprzesz społeczność. Na ogół, gdy tylko kupujesz uprawiane naturalnie uciechy stołu, produkty spożywcze. Są one w określonym sezonie albo w idealnym momencie dostępności. Zbiory warzyw i owoców do domu generuje mniejszy wysiłek dla krajowych farmerów posiadających plantacje obok.

Czytaj więcej...

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!