Fasolka szparagowa
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa od rolnika
Fasolka szparagowa to fasola spożywana w fazie strąków, czyli zanim staną się dojrzałymi nasionami, które muszą zostać wyłuskane i ugotowane, a przy tym jest łatwiejsza do strawienia niż fasola suszona. Te rośliny strączkowe, nie tylko zielone, można znaleźć w różnych kolorach, w tym żółtym i fioletowym. Latem i jesienią szukaj na rynku chrupiącej, jędrnej zielonej fasolki; jeśli jest wiotka i gumowata, oznacza to, że minęła już jej pełnia sezonu. Większość zielonych fasolek można jeść w całości, na surowo w sałatkach lub po ugotowaniu w zupach, potrawach typu stir-fry i innych. Fasolka szparagowa posiada włóknisty sznurek, który należy usunąć przed jedzeniem, w przeciwieństwie do fasolki szparagowej, która zazwyczaj jest pozbawiona sznurka.
Fasola wraz z fasolą wielokwiatową fasola wielokwiatowa należy do fasoli ogrodowych. Fasola szparagowa nie ma dużych wymagań glebowych, dlatego może być uprawiana w ciepłych i słonecznych miejscach. Ze względu na wysoką zawartość białka nadaje się szczególnie dla wegetarian. Ale uwaga: w stanie surowym fasola może powodować problemy trawienne. Dlatego przed spożyciem należy je zawsze ugotować. Fasola występuje w płaskich lub okrągłych strąkach, w kolorach: żółtym, zielonym, niebiesko-fioletowym i czarnym.
Fasola Lima zawiera foliany, które zapobiegają wadom wrodzonym.
Żółta fasola zawiera witaminę C, która jest znana jako środek zwalczający raka.
Sprzedaż fasoli szparagowej
- Fasola jest dostępna przez cały rok, więc wprowadzaj ją do sprzedaży w różnych porach roku.
- Jesień: Gdy pogoda staje się chłodniejsza, wielu konsumentów zaczyna myśleć o zupie. Uwzględnij fasolę w jesiennych ekspozycjach zup, ponieważ jest ona podstawą wielu zup.
- Zima: Gotowana fasola z bułką tartą od dawna jest podstawą na wielu stołach. Promuj je mocno podczas świąt i świątecznych okien zakupowych.
- Wiosna: Fasola może być świetnym dodatkiem do wiosennych posiłków. Uwzględnij ją w promocjach wielkanocnych.
- Lato: Zielona fasolka wielu osobom przywodzi na myśl letnie wspomnienia. Zachęcaj konsumentów do kupowania zielonej fasolki jako dodatku do dań z grilla. Niech wiedzą, że fasolka może być również grillowana.
- Wielu konsumentów nie zna żółtej fasolki szparagowej. Ugotuj ją razem z bardziej znaną zieloną fasolką, aby stworzyć atrakcyjne danie.
- Włącz kilka rodzajów fasoli do mieszanki warzyw.
- Użyj fasoli jako zamiennika białka w daniach wegetariańskich.
- Fasola jest najlepsza, gdy jest natychmiast używana. Jeśli musisz ją przechowywać, przechowuj ją w takim stanie, w jakim się pojawiła, ponieważ większość fasoli źle znosi ciepło, a niektóre z nich wytwarzają własne ciepło, gdy są ułożone razem. Nie myj ani nie odłamuj końcówek fasoli przed jej przechowywaniem.
Promocja fasoli szparagowej organicznej
Promuj fasolę jako wspaniały dodatek do zup w okresie zimowym. Fasola jest popularna w okresie świąt, więc uwzględnij ją w promocjach świątecznych posiłków. Uwzględnij organiczną fasolę w promocjach na święta.
Sprzedaż fasoli szparagowej organicznej
Zielona i żółta fasola to najpopularniejsze rodzaje organicznej fasoli dostępne dla konsumentów. Stwórz ekspozycję w dziale z warzywami do gotowania, używając woreczków z organiczną zieloną fasolą. Pozwoli to uniknąć mieszania z konwencjonalną zieloną lub żółtą fasolą.