Buraki ćwikłowe

Buraki ćwikłowe , to głęboko fioletowe warzywo korzeniowe może być spożywane po usmażeniu, upieczeniu, na gilu lub po ugotowaniu.

Burak, ulubieniec brytyjskich sałatek z lat 70. (gotowany i marynowany w occie), to warzywo korzeniowe o ciemnofioletowej skórce i różowo-fioletowym miąższu. W ostatnich latach cieszy się zasłużonym powrotem - jego ziemisty, bogaty, słodki smak i żywy kolor pasują do wielu dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Burak jest bliskim krewnym szpinaku i boćwiny i ma wiele wartości odżywczych - uważa się go również za dobry środek detoksykacyjny.

Burak nie tylko dobrze smakuje i ładnie wygląda, ale także zwiększa wydolność fizyczną i wytrzymałość. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi. Już

Rzymianie, którzy sprowadzili buraki do Niemiec, wiedzieli, że mają one pozytywny wpływ na krew. Burak pochodzi prawdopodobnie z Afryki Północnej. Obok buraków czerwonych występują również buraki żółte i białe. W obu przypadkach smak jest nieco słodszy. Należy zachować ostrożność podczas przygotowywania tego pysznego warzywa, ponieważ buraki mogą powodować trudne do usunięcia plamy.

Buraki ćwikłowe

Buraki uprawiane były najpierw na śródziemnomorskich i atlantyckich wybrzeżach Europy, a następnie rozprzestrzeniły się na cały świat. Wywodzą się od buraka morskiego, dziko rosnącej rośliny nadmorskiej, której jadano tylko liście i łodygi. Obecnie spożywamy całe warzywo: liście, łodygi i sam korzeń.

Powszechnie uprawia się kilka różnych odmian buraków: tradycyjny burak czerwony, różowy burak chioggia i żółty burak złocisty. Są one również uprawiane w kilku różnych rozmiarach i kształtach. Przy zakupie buraków ważne jest, aby sprawdzić, czy korzeń ma twardą i mocną powierzchnię. Liście i łodygi powinny być również obfite i oczyszczone chłodną wodą przed gotowaniem i mogą być przechowywane w lodówce do 5 dni. Jeśli liście zaczną się psuć, można je odciąć od korzenia, który w chłodnym miejscu przetrwa kilka tygodni.

Buraki można przyrządzać na wiele różnych sposobów; ich ziemisty smak dobrze komponuje się z octem, co oznacza, że są powszechnie spożywane na zimno w sałatkach z winegretem. Pozostawienie skórki podczas gotowania pozwoli zachować kolor. Gotowość buraka do spożycia można sprawdzić, przebijając nożem warzywo w pobliżu czapeczki, która powinna łatwo się przebić, a skórka powinna być łatwiejsza do obrania, gdy warzywo jest w pełni ugotowane.

Buraki ćwikłowe to pierwszorzędni przeciwnicy raka, ponieważ zawierają zwalczające go przeciwutleniacze. Badania wykazały, że są one szczególnie skuteczne w zapobieganiu raka jelita grubego.

Jedzenie buraków może oferować pewną ochronę przed chorobami serca. Buraki są bogate w foliany, które mogą pomóc w zapobieganiu wadom wrodzonym.

Sprzedaż buraków ćwikłowych

  • Buraki nie są spożywane surowe. Sprzedaż buraków odbywa się z innymi warzywami do soków, zup, sałatek oraz serem.
  • Oferuj buraki przez cały rok i opracuj strategię marketingową, która będzie działać przez cały rok kalendarzowy.
  • Jesień: Włącz buraki do jesiennych zup. Zachęć konsumentów do myślenia o gotowanych burakach jako o obfitym daniu dodatkowym, gdy pogoda staje się chłodniejsza.
  • Zima: Promuj buraki ćwikłowe wśród konsumentów dbających o zdrowie po świętach. Są one pełne przeciwutleniaczy i stanowią stosunkowo tani dodatek do koszyka z produktami spożywczymi dla konsumentów dbających o swój budżet.
  • Wiosna: Buraki stanowią kolorowy dodatek do wiosennych, świątecznych posiłków. Włączaj je do wiosennych promocji wraz z takimi produktami jak szparagi.
  • Lato: Buraki są popularnym składnikiem soków. Sok z nich oferuje te same korzyści zdrowotne, co całe warzywo. Promuj je jako zdrową alternatywę dla soków podczas letnich miesięcy.
  • Buraki nadają słodki smak zupom i gulaszom. Ich niezwykły kolor sprawia, że przyciągają wzrok.
  • Buraki można podawać pieczone, smażone, gotowane lub kiszone.
  • Dodawaj buraki do sałatek i barów sałatkowych.
  • Pieczone buraki można podawać jako dodatek do dań.

Organiczne buraki ćwikłowe

Buraki stanowią ułamek sprzedaży produktów organicznych. Ich popularność wciąż rośnie. Buraki zyskały na popularności, ponieważ diety paleo, primal i bezglutenowe promują je jako danie o dużej zawartości składników odżywczych. Ich niska cena sprawia, że są idealnym punktem wejścia dla konsumentów nieobeznanych z produktami organicznymi.

Sprzedaż organicznych buraków ćwikłowych

Organiczne buraki przemawiają do świadomych organicznie konsumentów, którzy jednocześnie dbają o zdrowie. Podkreślaj wartości odżywcze organicznych buraków, jak również fakt, że są one uprawiane w sposób zrównoważony.

Włącz organiczne buraki do zimowych zup wraz z innymi organicznymi warzywami i bulionami. Organiczne buraki mogą być również dodawane do sałatek, więc łącz je z organicznymi mieszankami sałat. Buraki ćwikłowe są popularnym składnikiem soków, więc stwórz promocję organicznych soków i włącz buraki do swojej oferty.

Promocja organicznych buraków ćwikłowych

Organiczne buraki są w kolorze fioletowym. Aby stworzyć atrakcyjną ekspozycję organicznych buraków, łącz ekspozycję organicznych buraków z pomidorami i ogórkami. Rozważ wystawienie organicznych buraków obok ich konwencjonalnych odpowiedników. Buraki organiczne mają niższą cenę niż wiele innych produktów organicznych, a konsumenci mogą zdecydować się na wybór opcji organicznej, gdy oba produkty są prezentowane razem.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!