Fasola wielokwiatowa

Fasola wielokwiatowa to długie, żywe, zielone strąki, które są popularnym warzywem ogrodowym. Ponieważ fasola tyczkowa dorasta do trzech metrów wysokości, musi być podtrzymywana przez tyczki - stąd jej nazwa. Od XVI wieku uprawia się je również w Europie.

Strąki zbierane są niedojrzałe i przetwarzane na sałatki, zupy lub dodatki do warzyw. Nasiona z dojrzałych strąków mogą uszlachetniać gulasze i sałatki. Ani strąki, ani nasiona nie powinny być spożywane na surowo. Fasola ta ma silniejszy smak i grubszą strukturę niż fasola zielona, jest też znacznie dłuższa i ma atrakcyjne fioletowe ziarna wewnątrz strąków.

Fasola wielokwiatowa jest uprawiana w Ameryce Południowej od ponad 2000 lat i jest popularnym warzywem ogrodowym również w Polsce.

Jak przygotować fasolę wielokwiatową?

Górę, ogonek i sznurek fasoli należy ostrożnie wsunąć nóż w górną część fasoli, nie przecinając jej na wylot. Jeśli pojawi się gruba nitka, fasolkę trzeba będzie nawlec. Następnie można ją pokroić poziomo.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!