Cebula
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa od rolnika
Nie można sobie wyobrazić kuchni polskiej bez cebuli, ponieważ stanowi ona podstawę wielu potraw i dobrze je doprawia. Są one również niezwykle zdrowe i dostarczają wielu witamin. Cebula już prawie nie występuje w stanie dzikim, a jedynie w formie uprawnej w głównym sezonie od lipca do października. Jest to jednak najstarsza roślina uprawna, od ponad 5 tysięcy lat uprawiana jako roślina lecznicza, przyprawowa i warzywna.
Cebula, jedno z najstarszych warzyw, jest spożywana niemal w każdym zakątku świata. Późną zimą i wiosną cebulę kupuje się i spożywa świeżą, prosto z ziemi. Nie należy mylić cebuli dymki z jej bliskim odpowiednikiem, długą i cienką cebulą szalotką. W przeciwieństwie do
porów i cebul, cebula jest wybrzuszona w pobliżu korzenia. Te sezonowe cebule są łagodniejsze niż zwykłe cebule, a jednocześnie bardziej słodkie niż cebula zielona.
Cebula
Cebula ma nieskończenie wiele zastosowań i jest niezbędnym składnikiem niezliczonych przepisów kulinarnych. Pochodzące z Azji cebulki są cenione na całym świecie za głębię i smak, jaki nadają pikantnym potrawom. Suche cebule są w pełni dojrzałe, z soczystym miąższem i suchą skórką. Mają ostry smak, który po dłuższym gotowaniu staje się cudownie słodki.
Odmiany cebuli różnią się wielkością, mocą i kolorem. Najbardziej znaną odmianą jest cebula żółta, o bladozłotej łusce, zielonkawobiałym miąższu i wyrazistym smaku.
- Czerwona cebula jest atrakcyjną, łagodniejszą alternatywą dla żółtej cebuli, z błyszczącą fioletową skórką i miąższem o czerwonym zabarwieniu.
- Szalotka jest podgatunkiem cebuli, jest mała i ma delikatny smak, charakterystyczny dla kuchni francuskiej.
- Cebula dymka to niedojrzała cebula, którą można rozpoznać po długich zielonych liściach. Podobnie jak cebula czerwona, jest dość łagodna i często używa się jej na surowo do sałatek.
Po posiekaniu cebula wydziela lotny, bogaty w siarkę olej, który sprawia, że oczy zaczynają łzawić. Przez lata kucharze wymyślili wiele sposobów, aby temu zapobiec (m.in. zamrażanie cebuli lub noszenie okularów ochronnych), ale rzadko są one całkowicie skuteczne. Najlepszym sposobem jest nie kroić cebuli u nasady, ponieważ to właśnie tam znajduje się najwięcej olejku.
Sprzedaż cebuli
- Cebula może poprawić stan zdrowia, ponieważ zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Cebula zawiera kwercetynę, przeciwutleniacz, który jak wykazano, chroni ludzi przed zaćmą, chorobami serca i rakiem. Może również zapobiegać utracie gęstości kości i przeciwdziałać osteoporozie. Witamina C znajduje się w cebuli. Wykazano, że witamina C pomaga zapobiegać nowotworom i wzmacnia układ odpornościowy. Badania wykazują, że spożywanie cebuli może przynieść pewne korzyści przeciwzapalne.
- Składniki odżywcze dla cebuli: beztłuszczowa, bez tłuszczów nasyconych, bez sodu (mniej niż 5 mg sodu na 85 g cebuli), bez cholesterolu, niskokaloryczna i będąca dobrym źródłem witaminy C.
- Cebula jest wykorzystywana na wiele sposobów, dlatego należy ją łączyć ze wszystkim, od warzyw po sałatki, w tym z hamburgerami i stekami, zieloną papryką, zupami, warzywami do smażenia.
- Cebula jest dostępna przez cały rok, więc promuj ją sezonowo.
- Jesień: Włącz cebulę do promocji w dniu meczu piłkarskiego jako dodatek do hamburgerów grillowanych na imprezach.
- Zima: Dodaj cebulę do ekspozycji zup, ponieważ dodaje ona smaku i tekstury każdej zupie. Promuj cebulę podczas zimowych świąt jako dodatek do farszu na świąteczny posiłek. Włącz cebulę do ekspozycji na Chiński Nowy Rok, ponieważ może ona dodać smaku potrawom typu stir-fry.
- Wiosna: Cebula może ożywić każdą sałatkę, więc promuj ją jako dodatek do sałatek w torebkach.
- Lato: Cebula błyszczy jako dodatek do grillowanych mięs w okresie letnim. Stwórz dodatkową ekspozycję, aby konsumenci byli zainspirowani do dodania jej do swoich grillowanych potraw.
Spożywanie cebuli
- Cebula może być podawana na wiele sposobów, od gotowanej na parze lub pieczonej, po grillowaną lub pieczoną. Ich wszechstronność oznacza, że można je dodać do niemal każdego dania.
- Przygotuj cebulę tuż przed dodaniem jej do potrawy, aby zachować jej świeży smak.
- Przed pokrojeniem schładzaj cebulę przez 30 minut, aby zmniejszyć łzy. Przepłucz cebulę pod ciepłą wodą, aby poluzować skórkę.
- Osłódź surową cebulę, krojąc ją w plasterki i umieszczając w lodówce na godzinę przed podaniem.
- Dodawaj cebulę jako dodatek do kanapek i hamburgerów.
- Dodawaj cebulę do sałatek i surówek.
- Jeżeli pracujesz w domu, stwórz aromatyczne danie śniadaniowe dodając cebulę do jajek lub omletu.
Cebula organiczna
Cebula organiczna stanowi nikły procent całkowitej sprzedaży produktów organicznych. Ich sprzedaż stale rośnie. Włącz cebulę organiczną jako część swojego asortymentu, aby wykorzystać jej popularność jako podstawy w wielu domach.
Sprzedaż cebuli organicznej
Ponieważ cebula jest w rzeczywistości uprawiana pod ziemią, w swoim marketingu zagraj na metodach uprawy organicznej. Idea mniejszej ilości pestycydów na cebuli będzie dobrze odbierana przez świadomych konsumentów dbających o zdrowie i środowisko.
Cebula organiczna oferuje wiele możliwości promocji, ponieważ prawie zawsze jest spożywana z czymś innym. Włącz organiczną cebulę do promocji z organicznym warzywami, organiczną zieloną papryką i innymi warzywami do smażenia. Dodaj ją do promocji zup z innymi produktami organicznymi, jak również do organicznych sałatek.
Włącz cebulę organiczną do promocji w dniu meczu piłki nożnej i grillowania jako dodatek do hamburgerów. Aby zwiększyć sprzedaż w tych porach roku, rozważ możliwość umieszczenia dodatkowych ekspozycji w pobliżu innych warzyw na grilla.
Promocja cebuli organicznej
Cebula organiczna jest dostępna w kolorze czerwonym, białym i żółtym, więc uwzględnij wszystkie trzy kolory na swojej ekspozycji. Rozważ umieszczenie organicznych ziemniaków obok organicznej cebuli, ponieważ są one często kupowane razem. Utwórz rząd cebuli i ziemniaków, umieszczając produkty organiczne po jednej stronie ekspozycji, a konwencjonalne po drugiej. Dzięki temu kupujący będą mogli łatwo zorientować się we wszystkich dostępnych opcjach.
Trzymaj organiczną cebulę z dala od wody, ponieważ szybko się psuje, gdy jest mokra. Cebula nie wymaga również przechowywania w lodówce. Skórki cebuli mogą sprawić, że ekspozycja będzie wyglądała niechlujnie. Miej oko na ekspozycję i usuń luźne skórki w razie potrzeby.
Ekspozycje wodospadowe dobrze sprawdzają się w przypadku cebuli organicznej, ponieważ prezentują produkt do konsumenta. Nie układaj cebuli zbyt wysoko, ponieważ może ona stoczyć się z ekspozycji, stwarzając zagrożenie dla kupujących.