Ogórki
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa od rolnika
Ogórki pochodzą z Indii. Dotarły do innych części świata dzięki temu, że zostały zakiszone i przetrwały długie szlaki handlowe prowadzące do krajów śródziemnomorskich, Afryki Północnej i Ameryki. Ogórki są od dawna uprawiany w polskich ogrodach i na polach. Ze względu na wysoką zawartość wody, ogórek ma niewiele kalorii. Zaleca się, abyś nie usuwał skórki podczas przetwarzania, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Ogórki są często spożywane na surowo lub jako dodatek do sałatek. Ale ogórek nadaje się nie tylko do spożycia: znamy go również jako maseczkę na oczy. Sok z ogórka może również pomóc w walce z oparzeniami, poparzeniami słonecznymi i pryszczami.
Obecnie na rynkach można znaleźć świeże odmiany o długości od 6 do 50 cm, w różnych odcieniach zieleni. Wysoka zawartość wody w ogórkach, nadaje przepisom kulinarnym rześki, orzeźwiający smak. Ogórki są bardzo wrażliwe na ciepło, więc wybierz te, które są przechowywane w chłodnym miejscu.
Ogórki powinny być jędrne, zaokrąglone na brzegach, o jasnym, średnio- lub ciemnozielonym odcieniu. Cieńsze ogórki mają zazwyczaj mniej nasion niż grubsze. Ogórki można jeść bez skórki, a nasiona są jadalne. Jeśli jednak chcesz usunąć nasiona, przetnij ogórek wzdłuż i delikatnie wydłub je łyżką. Ogórki można kroić w plastry, kostkę lub w słupki. Dodanie pokrojonych surowych ogórków do sałatek liściastych lub mieszanych wzbogaci teksturę posiłku i nada mu chłodny smak.
Ogórki zawierają wiele ważnych składników odżywczych, ale wiele z nich znajduje się w skórce. Ogórki zawierają trochę witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z rakiem. Skórka ogórka zawiera błonnik, który wspomaga trawienie. Ogórki zawierają również krzemionkę, która pomaga utrzymać zdrową skórę.
Sprzedaż ogórków
- Ogórki są doskonałym kandydatem do cross-merchandisingu. Rozważ ich cross-merchandising z innymi warzywami sałatkowymi, sosem sałatkowym, grzankami, dodatkami do sera i przyprawami.
- Ogórki są dostępne przez cały rok, więc promuj je przez cały rok.
- Jesień: Promuj ogórki jako zdrową przekąskę do lunch boxów, gdy dzieci wracają do szkoły.
- Zima: Włącz ogórki do świątecznych promocji jako świetny dodatek do świątecznych sałatek. Uwzględnij ogórki w zimowych zup. Promuj je wśród konsumentów dbających o zdrowie podczas noworocznych promocji.
- Wiosna: Promuj ogórki jako dodatek do wiosennych sałatek. Promuj je jako chłodną i orzeźwiającą przekąskę.
- Lato: Uwzględnij ogórki w pokazach grillowania i promocjach piknikowych.
- Wydrążone skórki ogórków wykorzystaj jako miseczkę na przyprawy, takie jak bułka tarta czy parmezan.
- Podawaj smażone ogórki jako przystawkę z pikantną musztardą lub sosem koktajlowym.
- Podawaj świeżą zupę krem z ogórków, aby uzyskać inny, orzeźwiający smak zupy.
- Z ogórków można zrobić sos, który dobrze komponuje się z zimnym lub gorącym mięsem.
- Dodawaj ogórki jako dodatek do kanapek i wrapów.
Ogórki organiczne
Sprzedaż ogórków organicznych rośnie. Organiczne ogórki stanowią mały procent sprzedaży warzyw organicznych. Wykorzystaj w pełni ten rosnący popyt na ogórki organiczne. Stwórz z ogórków organicznych obok pomidorów centralny element Twoich organicznych warzyw sałatkowych.
Sprzedaż ogórków organicznych
Promuj ogórki organiczne wśród konsumentów dbających o zdrowie i środowisko. Uświadamiaj konsumentów o praktykach uprawy ogórków organicznych. Organiczne ogórki są wszechstronnym warzywem, więc promuj je z innymi organicznymi warzywami sałatkowymi i organicznymi sałatkami w torebkach. W promocji organicznych sałatek uwzględnij organiczny sos sałatkowy, organiczne pomidory, organiczną sałatę.
Nie zapominaj o konsumentach, którzy wolą konserwować swoje produkty. Niektórzy konsumenci lubią konserwować i kisić swoje ogórki. Sprzedawaj mniejsze ogórki w słoikach i z przyprawami. Promuj ogórki organiczne jako zdrową przekąskę. Uwzględnij je w promocjach grillowania i zimowych zup.
Promocja ogórków organicznych
Dostępne są organiczne wersje różnych odmian ogórków. Rozważ sprzedaż różnych odmian. Ogórki mają od około 12 cm do około 30 cm długości.
Stwórz organiczny stragan warzyw sałatkowych z ogórkami zajmującymi główne miejsce. Są one popularne wśród konsumentów, więc wykorzystaj to do napędzania sprzedaży innych organicznych warzyw sałatkowych i organicznych sałatek. Przypomnij konsumentom, że mogą zachować świeżość ogórków po pokrojeniu, zawijając ich końcówki w folię przed włożeniem do lodówki.
Oddziel organiczne ogórki od cukinii, ponieważ konsumenci mogą mieć trudności z odróżnieniem ich od siebie.