Zalety i wady lokalnych warzyw i owoców
- Szczegóły
- Kategoria: Sprzedaż warzyw
Lokalne warzywa i owoce - inaczej nazywane produktami bliskimi, zero-kilometrowymi lub krótkołańcuchowymi. Lokalne warzywa i owoce produkowane są w bliskim sąsiedztwie (maksymalnie około 100 km), co ewidentnie stanowi stosunkowo niewielką odległość pomiędzy producentem, a konsumentem końcowym.
Trend kupowania lokalnych warzyw i owoców powstał w Stanach Zjednoczonych w latach 70. i został po raz pierwszy wprowadzony w Europie we Włoszech pod hasłem "Slow food", prowadzonym przez Carlo Pietriniego. Ruch ten opowiadał się za lokalną konsumpcją jako strategią promującą bliższe uznanie dla żywności, w przeciwieństwie do koncepcji "fast food".
W wyniku pandemii korona wirusa działań, w ciągu 2020 roku popyt na lokalne owoce i warzywa wzrósł o 87% we Francji, w Hiszpanii 67% konsumentów wybiera produkty z zerowym kilometrowe.
Według Cetelem Observatory:
- 51% europejskich konsumentów preferuje produkty wyprodukowane w ich kraju
- 22% europejskich konsumentów woli, aby produkty żywnościowe były wyprodukowane w ich regionie, promując w ten sposób lokalny handel.
Jakie aspekty mogą nie sprostać oczekiwaniom konsumentów, dzięki lokalnym owocom i warzywom?
Lokalne owoce i warzywa oferują tylko produkty sezonowe.
Ponieważ owoce i warzywa są dostosowane do regionu, w którym są uprawiane, podaż i różnorodność produktów jest znacznie ograniczona.
Przy znacznie mniejszej ilości dodatków chemicznych używanych do konserwacji, jeśli upłynie zbyt dużo czasu pomiędzy zbiorami, a ostateczną sprzedażą, owoce i warzywa mogą zepsuć się zbyt szybko, zanim dotrą do konsumenta.
Jakie są zalety lokalnych warzyw i owoców?
Świeżość lokalnych warzyw i owoców. Owoce i warzywa przechodzą przez mniejszą liczbę pośredników, czas potrzebny na ich przechowywanie lub transport nie wpływa negatywnie na ich świeżość.
Produkty sezonowe są korzystne dla zdrowia, ponieważ dostarczają składników odżywczych, których organizm potrzebuje w zależności od regionu i pory roku, w której są spożywane.
Ponieważ lokalne owoce i warzywa nie są narażone na niekorzystne sytuacje związane z transportem i czasem, unika się stosowania środków chemicznych w ich produktach.
Inicjatywy sieci handlowych
Supermarkety są coraz bardziej zainteresowane posiadaniem etykiety potwierdzającej "produkty z bliska”, "kilometr 0" w obszarze warzyw i owoców lub "z ogrodu na Twój stół w 24 godziny", nawiązując do swojej pracy na rzecz produkcji lokalnej.
Kupowanie lokalnych warzyw i owoców
Możemy podkreślić, że to podejście kupowania lokalnych warzyw i owoców wyraźnie wzrasta, motywowane potrzebą posiadania mniejszej liczby pośredników lub okoliczności, które pozwalają owocom i warzywom dotrzeć do miejsca przeznaczenia. Jednocześnie, aby móc zaoferować zróżnicowane i "bezpieczne" zaopatrzenie, import i dostawy "na duże odległości" nadal będą kanałami, które pozwolą na posiadanie stabilnych i dobrze kontrolowanych zapasów.