Klejnoty w słoiku

Klejnoty w słoiku to dżemy, marmolady  i galaretki. Sprawiają one, że letnie plony stają się trwałą przyjemnością. Uchwyć w słoiku błyszczące owocowe "klejnoty" tego sezonu i zrób domowe przetwory.

Świeże brzoskwinie, czereśnie, morele i tęcza jagód dojrzały do zbiorów, a robienie dżemów i galaretek jest o wiele prostsze i szybsze niż w minionych czasach. Nie ma już niewolniczej pracy nad kąpielami we wrzącej wodzie, nie ma już mieszania bulgoczących, gorących kotłów z lepkimi, gotującymi się owocami. Dzisiejsi dżemiarze inaczej dżemiarze XXI wieku mogą cieszyć się dawnymi przyjemnościami domowej roboty galaretek i dżemów przy minimalnym zamieszaniu i prostym wyposażeniu kuchni.

Przygotowanie tych przetworów ze świeżych owoców zajmuje mało czasu, przy użyciu pektyn dostępnych w wielu owocach. Gdy składniki zostaną połączone, pozostaw słoiki na

blacie na 24 godziny, aby galaretka stężała. Następnie włóż je do lodówki (na okres do trzech tygodni) lub do zamrażarki (na okres do roku) i gotowe. Przepisy są na tyle proste, że nawet początkujący dżemiarze będą zadowoleni ze swoich pierwszych partii dżemu - pomyśl o natychmiastowej satysfakcji.

A ponieważ przechowujesz je w zamrażarce, tak naprawdę nie potrzebujesz nawet specjalnych słoików (choć miło je mieć). Pojemniki do zamrażania, które masz pod ręką, równie dobrze spełnią swoje zadanie. W przypadku dżemów i galaretek bez gotowania, używaj tylko pojemników o pojemności od ½ do 1 szklanki, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Pierwsze dżemy i galaretki powstały najprawdopodobniej wieki temu na Bliskim Wschodzie, gdzie cukier trzcinowy rósł w sposób naturalny. W późnym średniowieczu powracający krzyżowcy wprowadzili te słodkie przetwory do Europy. Słowo galaretka wywodzi się od francuskiego słowa gelée, oznaczającego zlepiać się. Cukier trzcinowy był używany przez Hiszpanów w XVI wieku do konserwowania owoców, które rosły w Indiach Zachodnich.

W tamtych czasach pektynę (substancję, która tworzy galaretkę) uzyskiwano z jabłek. Obecnie powszechnie dostępne pektyny dostępne są w postaci płynnej i sproszkowanej, a każda z nich używana jest do innego rodzaju dżemu lub galaretki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy użyć pektyny, która jest wymagana w przepisie.

Klejnoty w słoiku

Kiedy robisz dżemy i galaretki bez gotowania, pamiętaj o dokładnym odmierzeniu owoców i cukru, aby mieć pewność, że odpowiednio stężeją. I zawsze używaj rodzaju pektyny wymienionej w przepisie, ponieważ pektyna w proszku i w płynie nie są wymienne. Wiele innych przepisów na niegotujące się przetwory znajdziesz w instrukcji dołączonej do pektyny, a na stronach internetowych znajdziesz przepisy na nieskończone wariacje tworzenia klejnotów w słoikach.

W dawnych czasach słoiki z przetworami i pokrywki musiały być wygotowane przed użyciem. Owoce były wtedy gotowane, przed słoikowaniem. W przypadku dżemów i galaretek z zamrażalnika wystarczy, że umyjesz pojemniki - plastikowe pojemniki do zamrażania lub słoiki  - przez zmywarkę tuż przed użyciem. Ponieważ używasz świeżych, niegotowanych owoców, przetwory z zamrażarki zachowują świeżo zebrane smaki i klejnoty w słoiku jasnych kolorów owoców i jagód, w przeciwieństwie do duszonego smaku dżemów kupionych w sklepie lub tych wykonanych tradycyjnymi metodami.

Tradycyjne tworzenie przetworów domowych wymaga również sprzętu, a ty masz do czynienia tylko z wrzącą wodą. Chociaż tradycyjne przetworów domowych pozwala na przechowywanie domowych przetworów w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas, mniejsze partie dżemów z zamrażarki wytrzymują do roku w zamrażarce lub do trzech tygodni w lodówce - jeśli możesz się oprzeć jedzeniu ich przez tak długi czas!

Oto trzy z moich ulubionych przepisów, z których każdy oddaje istotę sezonu na świeże owoce w łatwych dżemach owocowych i galaretkach, które mienią się jak słoik pełen klejnotów.

W zestawie jest moja specjalna galaretka winna ze śnieżnym czubkiem, piękna jako prezent w dużym kielichu do wina lub jako mini-prezent w kryształowym kieliszku do szampana.

Klejnoty w słoiku. Rodzaje przetworów

Istnieje kilka różnic pomiędzy dżemami, galaretkami i marmoladami:

Dżemy, klejnoty w słoiku

Są robione z rozgniecionych lub pokrojonych owoców, lub małych całych jagód, zawierają zarówno sok jak i miąższ owoców. Są wystarczająco gęste, aby utrzymać swój kształt na łyżce, są bardziej miękkie i łatwiejsze do rozsmarowania niż galaretki.

Galaretki, klejnoty w słoiku

Lekko drżą przy poruszaniu, to przypominające klejnoty, musujące, przezroczyste soki owocowe galaretowane pektyną. Można je przyrządzić z mrożonego koncentratu owocowego, zwykłego butelkowanego soku owocowego, a nawet (elegancko) z wina.

Marmolada, klejnoty w słoiku

Wspomniana w pierwszej znanej na świecie książce kucharskiej "O sprawach kulinarnych" autorstwa rzymskiego gastronoma Marka Gawiusza Apicjusza z I wieku. Była pierwotnie mieszaniną rozgniecionych pomarańczy i cukru. Dzisiejsze marmolady, przyrządzane ze śliwek, wiśni lub owoców cytrusowych - cytryn, limonek, pomarańczy, grejpfrutów, a nawet kumkwatów - różnią się od dżemów i galaretek tym, że zawierają nie tylko miąższ i sok, ale również kawałki skórki, które zostały oskrobane z gorzkiej, białej warstwy. Marmolada ma przyjemny, ostry smak, który ładnie równoważy słodycz przesłodzonych owoców.

Hybrydy, klejnoty w słoiku

Istnieją również pyszne mixy, hybrydowe dżemy, galaretki i marmolady, które łączą ulubione owoce lub soki w charakterystyczne, jedyne w swoim rodzaju przetwory ograniczone jedynie wyobraźnią. Połącz swoje ulubione owoce, aby stworzyć własne popisowe przetwory, klejnoty w słoiku.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!