Jak zacząć sprzedawać własne przetwory?

Jak zacząć sprzedawać własne przetwory? Rozpocznij biznes oparty na produkcji dżemów i galaretek, aby zarabiać poprzez wekowanie i sprzedaż dżemów i galaretek do smarowania, aby zachować niezależność.

Jeśli jesteś miłośnikiem wekowania i lubisz soczyste jagody, słodkie brzoskwinie i chrupiące jabłka, możesz zarobić dodatkową gotówkę na swoich konserwowanych smarowidłach.

Wiele osób tęskni za dawnymi smakami, czasami, kiedy jedzenie było domowe, domowej roboty i pełne rozpoznawalnych składników, jednak tempo współczesnego życia pozostawia niewiele czasu na gotowanie. Ludzie z tradycyjnymi umiejętnościami konserwowania mogą zaspokoić to pragnienie domowego jedzenia poprzez rozpoczęcie własnej działalności związanej z produkcją dżemów i galaretek.

Sprzedaż własnych dżemów ma wyjątkowe zalety. To może być fajny pomysł na biznes. Duży lub mały biznes, prowadzony w niepełnym wymiarze godzin, sezonowo lub przez cały rok. W przeciwieństwie do innych biznesów opartych na żywności, inwestycja w infrastrukturę i wyposażenie jest minimalna; możesz robić dżemy, galaretki i inne przetwory we własnej kuchni domowej. Ponadto, jako produkt niskiego ryzyka, miękkie pasty do smarowania mają mniej przeszkód w rozpoczęciu działalności niż inne biznesy oparte na żywności. Produkcja przetworów domowych jest to opłacalny sposób na wykorzystanie nadmiaru produktów z sadu lub ogrodu.

Jeśli myśl o rozpoczęciu działalności gospodarczej wydaje się przytłaczająca, nie martw się. Proces jest prosty, gdy robi się go krok po kroku.

Jak zacząć sprzedawać własne przetwory? Pyszny wybór

Po pierwsze, zdecyduj, jakie produkty chcesz sprzedawać. Pomyśl o delikatnych produktach do smarowania, które umiesz zrobić, i o tych, których przygotowanie sprawia ci przyjemność. Jeśli robienie galaretki sprawia ci radość, to zdecydowanie powinieneś rozważyć jej produkcję i sprzedaż. Jeśli jednak nie znosisz tego czasochłonnego procesu, zdecyduj się na dżem, masło owocowe, konfitury lub marmoladę.

Jeśli nie możesz zdecydować się na produkt, rozważ swój główny składnik. Na przykład, jeśli jesteś właścicielem sadu z nadmiarem jabłek, wybierz słowiki prażone jabłka. Jeśli nie uprawiasz żadnych owoców na swojej posesji, może mieszkasz w pobliżu rolnika, który chętnie sprzeda ci nadmiar owoców. Być może lokalny gospodarz da ci zniżkę, jeśli zbierzesz owoce sam, albo pakowalnia owoców sprzeda Ci uszkodzone lub "brzydkie" owoce. Szukaj możliwości obniżenia kosztów surowca.

Następnie określ, jakie konkretne produkty będziesz oferował, zaczynając od kilku powiązanych ze sobą miękkich produktów do smarowania. Klienci naturalnie porównują dwa lub więcej produktów przed zakupem, więc zawsze warto zaoferować kilka możliwości wyboru. O ile więcej niż cztery opcje mogą przytłoczyć zarówno twój budżet początkowy, jak i klientów, trzy lub cztery różne produkty do smarowania zapewnią kuszący wybór, a także ograniczą składniki, które musisz mieć w zapasie. Możesz zacząć od:

  • masła jabłkowego.
  • konfitury jabłkowej.
  • galaretki jabłkowej.
  • konfitury wiśniowej.
  • dżemu wiśniowego.
  • syropu wiśniowego.
  • dżemu truskawkowego.
  • dżemu jagodowego.
  • dżemu jeżynowego
  • lub podobnego inaczej skomponowanego zestawu trio.

Pokaż, że Twoje przetwory domowe są wyjątkowy dzięki unikalnej propozycji sprzedaży (Unique Selling Proposition - USP). Unikalna propozycja sprzedaży (USP), to jedna rzecz, która sprawia, że Twój biznes, Twoje przetwory domowe jest lepszy od konkurencji. Jest to konkretna i wyraźna korzyść (dla klientów nie dla Ciebie), która sprawia, że Twój biznes, Twoje przetwory domowe wyróżnia się na tle innych firm na Twoim rynku. Twoja USP jest wspólną nicią wszystkich Twoich działań marketingowych i odróżnia Cię od konkurencji - na przykład używanie tylko ekologicznie uprawianych owoców. Wspólną USP jest cena, która może być niska (jak w dyskoncie) lub wysoka (jak w domowych przetworach). Najlepsze USP dla specjalistycznych produktów dżemowych to:

  • Dżemy rzemieślnicze: Są to wysokiej jakości, ręcznie robione dżemy. Możesz na przykład zapakować swój produkt w ozdobny słoik z elegancką etykietą.
  • Dżemy nostalgiczne: Dżemy te przywołują smaki z dawnych lat, przypominając dżem z wiśni babci lub dżem z dzikiej róży. Staromodne czcionki i etykiety z brązowego papieru przypominają o minionych czasach.
  • Dżemy lokalne: Do produkcji tych dżemów używaj produktów specyficznych dla danego regionu, pozyskiwanych lokalnie, takich jak marmolada ze śliwek, prażone jabłka grójeckie czy dżem z wiśniami.
  • Dżemy unikalne smaki: Stosuj kreatywne i nietypowe kombinacje smakowe, takie jak jabłka dżem z miętą lub dżem wiśniowy z cytryną.

Jak zacząć sprzedawać własne przetwory? Zostań producentem dżemów

Oczywiście, biznes nie powstaje w jeden dzień. Aby rozpocząć nowy biznes, musisz spełnić różne wymagania prawne.

Po pierwsze, możesz lub musisz założyć działalność gospodarcza, założyć firmę. Zależy czy jesteś czy też nie producentem rolnym czy też nie. Biznes związany z produkcją żywności może wymagać dodatkowych licencji. Sprawdź wymagania w odpowiednich instytucjach.

Jeśli robisz swoje dżemy w domu w ramach chałupniczego biznesu, możesz to robić w kuchni. Jeśli przygotowujesz swoje produkty w kuchni komercyjnej, będziesz potrzebował licencji przetwórcy żywności. Na szczęście nie jest to tak zagmatwane, jak się wydaje.

Podczas gdy niektóre stany mają wiele zasad i przepisów dotyczących biznesu spożywczego, miękkie pasty do smarowania są uważane za żywność niskiego ryzyka. W związku z tym łatwo jest przeprowadzić ten proces bez względu na to, gdzie mieszkasz. Aby dowiedzieć się, czy możesz legalnie przygotować domowe smarowidła do sprzedaży w swojej gminie lub powiecie, odwiedź stronę społeczności.

Wytyczne mówią, jakie składniki mogą być dodawane do miękkich produktów do smarowania (pektyny, słodziki, przyprawy).

Te decyzje stają się łatwe, gdy podejmuje się je krok po kroku. Jeśli będziesz się do nich stosować, Twój biznes powinien ruszyć w ciągu trzech lub czterech miesięcy. Ale nie zapominaj: jeśli już rozumiesz miękkie pasty i proces produkcji dżemu, masz duży skok na konkurencję. Twoje przetwory domowe wykonujesz na sprzedaż! Nie po to aby tylko mieć zajęcie.

Jak zacząć sprzedawać własne przetwory? Uwagi

Oto kilka innych kwestii, które należy wziąć pod uwagę przy zakładaniu własnej firmy produkującej dżemy:

  • Czy będziesz wytwarzać swoje przetwory domowe w kuchni domowej, certyfikowanej kuchni w wypożyczalni, czy w kuchni komercyjnej?
  • Gdzie sprzedawać przetwory domowe? Czy będziesz sprzedawać detalicznie na rynkach rolnych, targach rolnych i stoiskach rolnych? A może będziesz sprzedawać hurtowo do lokalnych sklepów i restauracji lub przez specjalistycznego dystrybutora żywności?
  • Jako mała firma spożywcza nie musisz podawać informacji o wartościach odżywczych, ale na etykietach powinna znaleźć się informacja o alergenach, waga dżemu, nazwa i adres firmy.
  • Będziesz potrzebował ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Rozejrzyj się za agentem, który rozumie małe firmy produkujące żywność.
  • Jakie są twoje pomysły na marketing sprzedaży dżemów? Zacznij od stworzenia strony www i jednego konta w mediach społecznościowych, aby dotrzeć do potencjalnych klientów.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!