Jak przygotować domowy dżem na sprzedaż?

Jeśli jesteś pasjonatem swojego czasu w kuchni i chciałbyś przekształcić to zainteresowanie w źródło dochodu, to może warto abyś rozważył pomysł na biznes polegający na produkcji domowych dżemów i galaretek.

Sprzedaj domowy dżem. Sprzedaj klejnot w słoiku:

Aby zacząć sprzedawać przetwory domowe, sprawdź, jakie są wymagania i czy nie ma ograniczeń co do rocznych przychodów z tej sprzedaży. Te szczegóły można znaleźć na stronie internetowej odnoszące się do przepisów.

Jeśli planujesz rozpocząć sprzedaż swoich produktów na lokalnym targu rolnym lub festiwalu z jedzeniem, będziesz chciał sprawdzić z nimi, jak również, aby zobaczyć, czy wymagają one dodatkowe licencje lub certyfikaty.

Konserwowanie domowej roboty dżemu:

Ponieważ domowe dżemy i galaretki mają wysoką zawartość kwasu, mogą być konserwowane przy użyciu popularnej techniki kąpieli wodnej. Jest to najpopularniejsza metoda dla początkujących kucharzy domowych, ponieważ proces ten jest stosunkowo prosty do wykonania. Zawsze dobrze jest pamiętać, że jakość domowych dżemów zależy od świeżości i jakości składników, które wybierzesz.

Sterylizacja słoików

  • Kiedy już udoskonalisz przepis na dżem i będziesz miał wszystkie składniki gotowe, będziesz chciał wysterylizować swoje słoiki. Zazwyczaj, domowe dżemy do sprzedaży są pakowane w słoiki o pojemności 330 gram. Jest to idealny rozmiar dla domowej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych przemysłowych rozmiarów naczyń i kilka słoików może być łatwo sterylizowane w głębokim garnku w tym samym czasie.
  • Najpierw sprawdź wszystkie słoiki, upewnij się, że nie ma pęknięć ani odprysków i że wszystkie elementy zostały wyczyszczone ciepłą wodą z detergentem.
  • Umieść okrągłą drucianą półkę na dnie garnka z wodą i napełnij go do punktu z gorącą wodą, w którym wszystkie słoiki będą zanurzone co najmniej ok. 2-3 cm pod powierzchnią wody. Następnie umieść tyle słoików, ile zmieści się na stojaku zanurzonym w wodzie. Upewnij się, że słoiki nie są stłoczone lub dotykają się nawzajem i doprowadź do wrzenia. Zanurz również opaski na śruby. Gdy woda dojdzie do wrzenia, możesz zmniejszyć ogień tak, że woda pozostaje w stanie wrzenia. Nowa szkoła mówi, że pokrywy nie powinny być narażone na działanie wysokiej temperatury, ponieważ może to spowodować, że gumowa obręcz pokrywy do cienkiej się w wyniku złego uszczelnienia. Jednak, ponieważ robisz domowe dżemy i galaretki do sprzedaży, najlepiej jest stosować się do aktualnych wytycznych i regulacji, które one wymagają.
  • Gdy słoiki zostaną wysterylizowane, wyjmij je za pomocą szczypiec ze stali nierdzewnej, jeden po drugim, i umieść na stabilnej powierzchni przykrytej ręcznikiem kuchennym.

Napełnianie i uszczelnianie słoików

  • Słoiki są gotowe do napełnienia i zamknięcia. Jeśli zdecydujesz się użyć lejka do pomocy w napełnianiu słoików, upewnij się, że jest również sterylizowany.
  • Kiedy zaczniesz napełniać słoiki domowych przetworów dżemem, pamiętaj, aby zostawić co najmniej 1 cm przestrzeni od góry słoika. To jest znane jako poduszka bezpieczeństwa i jest ważne, aby umożliwić dla ekspansji, która może mieć miejsce w procesie uszczelniania.
  • Po napełnieniu słoików, weź drewniany szpikulec i zanurz go kilka razy w dżemie w każdym słoiku, aby wyeliminować wszelkie kieszenie powietrzne, które mogły się uformować.
  • Umieść pierścienie uszczelniające na słoikach, a następnie przykręć pokrywki, tak aby były zgrabne, ale nie za ciasne.
  • Teraz słoiki są gotowe, aby ponownie zanurzyć je w gorącej wodzie, którą doprowadzisz do wrzenia. Kleszcze do konserwowania są zdecydowanie najlepszym narzędziem do tego kroku i małą, ale niezbędną inwestycją, aby zrobić dla swojego domowego biznesu dżemowego. (Różne przepisy na dżem i galaretkę będą miały różny czas gotowania, zazwyczaj między 10-20 minut. Upewnij się, że wiesz, co jest najlepsze dla Twoich składników).
  • Po upływie tego czasu, jesteś gotowy, aby wyciągnąć słoiki z wody i pozostawić je do ostygnięcia. Używając szczypiec do konserw, wyjmij każdy słoik z wody i umieść w wolnym od przeciągów miejscu, które nie ma zmieniającego się światła, z 2-3 calami przestrzeni pomiędzy każdym słoikiem, aby umożliwić właściwą cyrkulację powietrza.
  • Gdy słoiki ostygną, wewnątrz wytworzy się próżnia, która utworzy uszczelnienie poprzez "wessanie" wieczka. Chcesz, aby pozwolić słoiki odpocząć, jak się chłodzą, aby upewnić się, że jest odpowiedni czas na proces, aby stać się kompletne tak właściwe uszczelnienie jest utworzony.

Jak przygotować domowy dżem na sprzedaż? Wyróżnij się!

Teraz, gdy wypełniłeś i uszczelniłeś swój domowy dżem na sprzedaż, masz doskonałą okazję do stworzenia słoików na próbki dla swoich klientów, aby spróbować. Słoiki o pojemności 25 gram są bardzo tanie i są doskonałym sposobem, aby pozwolić potencjalnym klientom spróbować Twojego dżemu, najnowszych kreacji, klejnoty w słoiku.

Chcesz, aby Twoje domowe dżemy były wyjątkowe i niezapomniane, bądź kreatywny! Badaj kombinacje, które zaspokoją zarówno słodkie, jak i wytrawne podniebienia i używaj pozyskiwanych lokalnie składników, kiedy tylko jest to możliwe. Baw się opakowaniem. Rozważ pokrycie każdej pokrywki ozdobnym elementem, pisakiem po szkle lub kawałkiem materiału, uzupełnione rafią lub wstążką zawiązaną wokół krawędzi. Upewnij się, że etykiety nie tylko identyfikują Twój produkt, klejnoty w słoiku, ale także zawierają Twoją stronę internetową i informacje kontaktowe, aby Twoi klienci mogli złożyć dodatkowe zamówienia.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!