Prosto z pola, korzyści płynące z jedzenia lokalnej żywności
- Szczegóły
- Kategoria: Prosto z pola
Ruch "prosto z pola" bardzo się rozwinął i nie bez powodu, korzyści płynących z jedzenia lokalnej żywności jest mnóstwo; od odżywiania po względy środowiskowe i społeczne, teraz bardziej niż kiedykolwiek ważne jest, aby wspierać lokalnego rolnika: oto kilka korzyści płynących z jedzenia lokalnej żywności.
Jeśli śledzisz na Facebooku lub kiedykolwiek byłaś na lokalnym targu rolnym, wiesz jak ważne są zakupy i jedzenie lokalne. Plony Pola, portal ogłoszeń lokalnych, dostajemy mnóstwo pytań na różne tematy, składniki odżywcze, czy dieta roślinna, wiedza może być wartościowa, jeśli chodzi o dobre odżywianie, nic nie jest ważniejsze niż jakość jedzenia, które spożywamy. Podstawą każdej dobrej diety, bez względu na to, co jest Twoim celem, jest określona przez żywności jaką jesz. Niezależnie od tego, czy starasz się schudnąć, zwiększyć energię, trenować do maratonu, czy po prostu chcesz jeść trochę lepiej, nic nie będzie miało większego wpływu na Twój cel niż jakość jedzenia, które spożywasz.
Chociaż wiele osób nie jest zwolennikami robienia zakupów na miejscu i odwiedzania targu rolnego. Im więcej dowiadujemy się o odżywianiu i im lepiej rozumiemy, jak jedzenie, które jemy, wpływa na nas, tym bardziej przejmujemy się tym, skąd pochodzi i jak trafiły warzywa i owoce na stół, talerz.
Jedzenie pełnowartościowej żywności jest wspaniałe, ale jest ogromna różnica między jabłkiem zerwanym z drzewa, które rośnie 100 km od mojego domu, a pomarańczą przywiezioną z Ekwadoru. Dla nas korzyści płynące z jedzenia lokalnej żywności przewyższają wiele, z tego co jesz na co dzień, a oto powody dlaczego.
Korzyści płynących z jedzenia prosto z pola
Kupuj prosto z pola, ponieważ lokalna żywność jest świeższa
Lokalne jedzenie jest świeższe, smakuje lepiej i jest prawdopodobnie bardziej pożywne. Na targu rolnym większość lokalnych warzyw i owoców została zebrana w ciągu ostatnich kilkudziesięciu godzin. Co zapewnia, że są one dojrzałe i mają największą gęstość odżywczą.
W przeciwieństwie do tego, większość warzyw i owoców w supermarketach została zebrana kilka dni lub tygodni przed trafieniem na półkę sklepu spożywczego. Zawartość składników odżywczych zaczyna się pogarszać, zwłaszcza witamin C, E, A i niektórych B. Oczywiście, warzywa i owoce, które przebyły długą drogę, nadal mają wartość odżywczą, ale im świeższy owoc lub warzywo, tym są bardziej bogate w składniki odżywcze. Więc chociaż jabłka, które przyleciały z Argentyny lub Chile wyglądają świetnie na półce w sklepie spożywczym, jabłka z lokalnego gospodarstwa są o wiele świeższe i lepsze dla Ciebie.
Kupuj prosto z pola, ponieważ wspiera Twoje sezonowe potrzeby
Kiedy jesz lokalne warzywa i owoce, jesz zgodnie z porami roku. Cykl sezonowych warzyw i owoców jest doskonale zaprojektowany, aby wspierać zdrowie. Jeśli wrócisz do podstaw i zastanowisz się, jak jedliśmy przed pojawieniem się nowoczesnego sklepu spożywczego, po prostu jedliśmy to, co było dla nas dostępne w danej porze roku.
Jedzenie sezonowe, jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest najbardziej naturalnym sposobem odżywiania się i jednym z najkorzystniejszych dla naszego organizmu.
W szczycie lata nasze ciała potrzebują pokarmów chłodzących, takich jak świeże owoce, warzywa i jagody, aby pomóc nam radzić sobie z żywiołami, podczas gdy w długich ciemnych i zimnych dniach zimy potrzebujemy bogatych i rozgrzewających pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, warzyw korzeniowych i pokarmów fermentowanych. Jedzenie sezonowe pomaga również uniknąć jedzenia tego samego przez cały rok, co jest korzystne dla zdrowia. Nasze pory roku dostarczają idealnych pokarmów dla naturalnych potrzeb naszego ciała w zależności od położenia geograficznego.
Kupuj prosto z pola, ponieważ to pomaga odkrywać nowe potrawy
Jedzenie może stać się nudne, jeśli trzymać się podstaw; ile razy można jeść płatki owsiane na śniadanie i kurczaka z w sosie curry na obiad. Na przykład, ile odmian pomidorów można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym? Może 5? Lokalni rolnicy uprawiają dużo więcej odmian pomidorów każdego roku, nie pozostawiając wiele miejsca na nudę. Jak często jesz kapustę, czosnek, kalarepę lub kabaczki? Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się odwiedzić lokalny rynek rolny czy dołączyć do Plony Pola, jedzenie sezonowe zmusza cię do próbowania nowych produktów i bycia bardziej kreatywnym w kuchni.
Kupuj prosto z pola, ponieważ pomaga ci jeść świadomie
Łatwo jest zjeść posiłek z mikrofalówki, kiedy nie wiesz nic o tym, skąd pochodzi, kto go wyprodukował i jak trafił na twój talerz. Jednak kupując lokalnie, masz większy związek z jedzeniem, które spożywasz; wiesz, kto uprawiał warzywa i owoce, z jakiego gospodarstwa pochodzą i jak dokładnie trafiły prosto z pola od rolnika na stół. W ten sam sposób domowej roboty sos pomidorowy mamy wywołuje zupełnie inne uczucia i więzi niż ten, który kupujesz w supermarkecie przy okazji kupowania pasty do zębów. Jeśli chodzi o świadome odżywianie, jest o wiele więcej elementów niż tylko to, co jemy - kto, gdzie, kiedy, jak i dlaczego są równie ważne, jeśli nie ważniejsze. Robienie zakupów i jedzenie lokalnie sprawia, że jesteś bardziej związany z jedzeniem i jego wpływem na twoje ciało.
Jeśli nie zdecydujesz się na osobistą uprawę, zbiory lub hodowlę własnej żywności, głosujesz swoim portfelem, kartą kredytową za każdym razem, gdy kupujesz artykuły spożywcze lub robisz zakupy.
Kupuj prosto z pola, ponieważ wytwarza mniej odpadów.
Kupowanie lokalnie skraca łańcuch dystrybucji, zmuszając do jedzenia prosto z pola od rolnika na stół. W procesie tym powstaje mniej odpadów. Kupowanie lokalnie, prosto z pola oznacza nie tylko mniej opakowań w transporcie i wysyłce, ale także mniej odpadów środowiskowych spowodowanych zanieczyszczeniem i mniej odpadów żywnościowych. Kupowanie na Plony Pola od lokalnego rolnika, gospodarstwa lub zakupy na cotygodniowym targu rolnym oznacza niej opakowań na żywność. Zapewnia, że warzywa i owoce zostały dostarczone bezpośrednio od lokalnego gospodarstwa rolnego do Ciebie, minimalizując emisje i odpady żywnościowe w tym procesie.
Kupuj prosto z pola, ponieważ wspierasz lokalny biznes.
Kiedy kupujesz lokalnie żywność w sklepie spożywczym, większość kosztów, które ponosisz, idzie na transport, przetwarzanie, pakowanie, chłodzenie i marketing warzyw i owoców, a niekoniecznie zarabiają więcej lokalni rolnicy.
Kiedy kupujesz prosto z pola od lokalnego rolnika, na targu rolnym lub w lokalnym sklepie, wspierasz lokalną społeczność, a twoje pieniądze wracają do produkcji większej ilości lokalnej żywności dla ciebie.
Kupuj prosto z pola, ponieważ wspiera zrównoważone rolnictwo
Jedzenie na miejscu zachęca do dywersyfikacji lokalnego rolnictwa i różnorodności upraw. To z kolei zmniejsza zależność od monokultury - pojedynczych upraw prowadzonych na dużym obszarze ze szkodą dla gleby.
W rzeczywistości nasza żywność jest tak bogata w składniki odżywcze, jak gleba, w której jest uprawiana; chociaż wiadomo, że truskawki zawierają duże ilości witaminy C, poziom ten zależy w dużej mierze od jakości gleby, w której są uprawiane, oraz od stopnia ich świeżości.
Kupuj prosto z pola, ponieważ daje to Tobie władzę
Ludzie mają wyrobione opinie na temat stanu naszej żywności i systemów rolniczych, czy to pozytywne czy negatywne, ale rzeczywistość jest taka, że jako konsument masz wybór. Jeśli zdecydujesz się nie uprawiać, zbierać i hodować własnej żywności, głosujesz swoim portfelem za każdym razem, gdy kupujesz żywność.
Jeśli kupujesz przetworzoną żywność lub importowaną żywność, tworzysz większy popyt na te produkty. Natomiast jeśli kupujesz prosto z pola, lokalną żywność i domagasz się jej w lokalnym sklepie spożywczym, tworzysz zupełnie inny i ważny popyt. Za każdym razem, kiedy kupujesz od lokalnego rolnika, masz możliwość zadawania pytań, poznania jego praktyk rolniczych i lepszego zrozumienia swojej żywności.
Kupuj prosto z pola! Wspieraj lokalnie!
Korzyści płynące z jedzenia lokalnej żywności są niezliczone, a największą z nich jest związek z jedzeniem. Przeraża myśl, jak bardzo oddaliliśmy się od naszego podstawowego jedzenia. Wielu z nas spożywa żywność, nie wiedząc, czy wyrosła ona z rośliny, drzewa, krzewu czy krzaka. Im więcej jemy lokalnie, tym bardziej jesteśmy w stanie ponownie nawiązać kontakt z żywnością i docenić znaczenie prawdziwej żywności oraz jej wpływ na nasze ciało. Wspierając lokalnych rolników dzisiaj, zapewniasz, że jutro w Twojej społeczności będą istniały lokalne gospodarstwa, a to jest coś, co wszyscy możemy uznać za ważne.