Śliwki

Śliwki należą do rodzaju Prunus, do którego należą również brzoskwinie, morele i nektaryny. Ta grupa owoców jest bardziej powszechnie określana jako owoce pestkowe, nazwa ta pochodzi od twardych pestek, które pokrywają ich nasiona.

Istnieje ponad 2000 odmian śliwek, każda o różnych kształtach i kolorach, podzielonych na sześć następujących kategorii: japońskie, amerykańskie, ozdobne, dzikie i europejskie.

Europejskie odmiany śliwek zostały odkryte 2000 lat temu, są mniejsze i bardziej owalne, powszechnie suszone i wykorzystywane do produkcji dżemów i galaretek.

Śliwki przeznaczone do spożycia na świeżo muszą być zbierane ręcznie, natomiast te, które zostaną wykorzystane do puszkowania lub suszenia, można zbierać metodą "wstrząśnij i zbierz". Przy wyborze owoców, dojrzałe śliwki będą miękkie przy delikatnym ściśnięciu.

Chiny i Stany Zjednoczone są największymi producentami śliwek na świecie. Stan Kalifornia produkuje ponad 95% amerykańskich śliwek.

Kiedy dni znów stają się krótsze i lato powoli dobiega końca, śliwki są już dojrzałe. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi wciąż przypominają nam o lecie i dostarczają ważnych witamin na chłodniejszą porę roku.

Śliwki oferują kilka wspaniałych korzyści zdrowotnych. Zawierają przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Inne przeciwutleniacze zawarte w śliwkach mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Śliwki zawierają fenole, które mogą pomóc w zapobieganiu raka. Śliwki są dobrym źródłem błonnika, który pomaga w trawieniu.

Sprzedaż śliwek

  • Śliwki mogą być cross-merchandising z dostawami warzyw i owoców, sałatek i produktami do produkcji dżemów i ciast.
  • Śliwki są dostępne w dobrej podaży od września do listopada. Są one dostępne w bardziej ograniczonej podaży przez resztę roku. Skorzystaj z sezonu, aby promować śliwki.
  • Jesień: Włącz śliwki do promocji back-to-school jako świetną przekąskę do lunch boxa.
  • Zima: Dodaj śliwki do świątecznych koszyków i pudełek prezentowych.
  • Wiosna: Promuj śliwki jako zdrową przekąskę lub dodatek do sałatek.
  • Lato: Promuj śliwki jako świetny dodatek do letnich przyjęć wakacyjnych. Przypominaj konsumentom, że śliwki są świetną zdrową przekąską na letnie wypady.
  • Oferuj próbki każdej odmiany śliwek, aby konsumenci mogli podjąć świadomą decyzję.
  • Śliwki świetnie smakują w wypiekach. Dodawaj je do placków i puddingów.
  • Śliwki są popularnym składnikiem przetworów, galaretek i dżemów.
  • Dodawaj pokrojone śliwki do sałatek.
  • Dodawaj śliwki do sosów.
  • Używaj śliwek jako polewy do lodów.

Śliwki organiczne

Organiczne śliwki są ważną częścią każdej kategorii organicznych owoców pestkowych. Sprzedaż organicznych śliwek rośnie, w połączeniu z brzoskwiniami, nektarynami i morelami, organiczne śliwki mogą przyczynić się do poprawy wyników finansowych.

Sprzedaż śliwek organicznych

Organiczne śliwki są popularnym produktem do przetworów słodkich, więc pamiętaj, aby włączyć je do promocji na przetwory i dżemy. Są one również popularne jako letnia przekąska. Włącz je do letnich promocji owocowych wraz z innymi organicznymi owocami pestkowymi. Organiczne śliwki dodają smaku sałatkom, więc uwzględnij je w promocjach na sałatki organiczne.

Stwórz pudełko lub koszyk z organicznymi owocami podczas sezonu obdarowywania prezentami i dołącz do niego śliwki. Świeże owoce w środku zimy są smacznym prezentem.

Zaapeluj do rodziców, promując organiczne śliwki jako smaczny dodatek do lunch boxu. Ponieważ śliwki jada się ze skórką, rodzice mogą być zainteresowani organicznymi praktykami rolniczymi, które prowadzą do zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów.

Promocja śliwek organicznych

Zarówno czarne, jak i czerwone śliwki są dostępne w wersji organicznej. Uwzględnij je w swojej ekspozycji, pamiętając o wyraźnym oznakowaniu każdej odmiany. Śliwki, będące krzyżówką śliwki i moreli, są również dostępne w wersji organicznej, więc rozważ włączenie ich do swojej ekspozycji.

Rozważ eksponowanie organicznych owoców pestkowych w tej samym obszarze co konwencjonalne owoce pestkowe, przy czym owoce organiczne powinny znajdować się po jednej stronie ekspozycji, a produkty konwencjonalne po drugiej. W ten sposób uzyskasz dużą ekspozycję, unikając jednocześnie problemów związanych z mieszaniem się owoców.

Podobnie jak inne owoce pestkowe, śliwki organiczne łatwo się obijają. Umieszczaj je na regale delikatnie i nie układaj ich w stosy. Uszkodzone owoce natychmiast usuwaj, ponieważ obite owoce powodują złe wrażenia podczas jedzenia, co może powstrzymać konsumentów przed ponownym zakupem śliwek.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!