Morele

Mały, jasnożółty do pomarańczowo-czerwonego pestkowiec rośnie na krzewie lub małym drzewie. Owoce moreli pokryte są drobnymi włoskami. Aby rosnąć i kwitnąć, morele potrzebują dużo ciepła i słońca. Dlatego też największe obszary upraw znajdują się w Turcji i Iranie. Morele może jednak

rosnąć również w Polsce. Morele są zbierane w lipcu i sierpniu. Morele najlepiej spożywać bezpośrednio z krzewu lub szybko zrobić z nich dżem lub kompot, ponieważ zachowują świeżość tylko przez kilka dni.

Krewne brzoskwini, nektarynki, śliwki i wiśni, morele są pachnące, z miękką, aksamitną skórką w kolorze od jasnożółtego do głęboko pomarańczowego. Wewnątrz znajduje się duża pestka, która łatwo wypada, jeśli miąższ jest dojrzały.

Morele potrzebują ciepłego klimatu, aby dobrze się rozwijać. Latem większość owoców pochodzi z krajów europejskich

Morele

Morele to drobne, okrągłe lub lekko podłużne owoce o gładkiej i aksamitnej skórce. Skórka często z różowym rumieńcem, w zależności od odmiany i dojrzałości może mieć kolor od jasnożółtego, poprzez złoty, aż do palonego pomarańczu. Miąższ moreli jest gładki, soczysty, delikatny i słodki, z odrobiną cierpkości na końcu. Smak jest często opisywany jako coś pomiędzy brzoskwinią a śliwką. Morele zaliczane są do owoców pestkowych, które charakteryzują się cienką skórką, miąższem i twardą, centralną skorupką otaczającą pestkę.

Morele są dostępne od późnej wiosny do lata.

Morele należą do rodziny różowatych, blisko spokrewnione są ze śliwkami, brzoskwiniami, wiśniami i migdałami. Ich pełna botaniczna nazwa, Prunus armeniaca, odnosi się do Armenii, skąd według starożytnych Greków pochodzi morela.

Istnieje wiele różnych odmian moreli hodowanych dla różnych cech, od wczesnego, średniego i późnego dojrzewania, do doskonałego smaku, kolorystyki, a nawet zdolności do wytrzymania długotrwałej wysyłki.

Morele są dobrym źródłem witamin A i C, potasu, wapnia, żelaza i beta-karotenów. W tym czy innym czasie, morele były uznawane za lek na raka, guzy, obrzęki, wrzody, choroby serca i wiele innych. Historycznie, odegrały one znaczącą rolę w medycynie chińskiej, gdzie uważa się, że regenerują i detoksykują organizm.

Zastosowanie moreli

Morele mogą być spożywane zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej oraz w każdym rodzaju dań, od przystawek po desery. Mogą być pieczone, grillowane, gotowane na parze, gotowane w dżemach i konfiturach, w lodach lub żelkach, lub puree do użytku w sosach lub dressingach. Ze względu na nietrwałość świeżych owoców, są one często konserwowane w puszkach lub suszone, a nawet używane do aromatyzowania likierów, takich jak morelowa brandy.

Morele dobrze komponują się z innymi owocami pestkowymi, takimi jak wiśnie, migdały i śliwki, a także z orzechami laskowymi, pistacjami, ziarnami wanilii, miodem, kremami jajecznymi, miękkimi serami, skórką cytrynową, skórką pomarańczową, białą czekoladą i lekkimi, słodkimi białymi winami. Ich skórka jest jadalna, cienka i delikatna, dzięki niej owoce zachowują swój kształt podczas gotowania i pieczenia. Jeśli jednak wolisz je obrać, możesz blanszować morele we wrzącej wodzie przez około 20 sekund, zanurzyć je w wodzie z lodem, pozostawić do ostygnięcia, a z łatwością będziesz mógł obrać skórkę.

Nawet pestka lub jądro kilku wschodnich odmian moreli jest słodkie, podobne w smaku i wyglądzie do migdałów, a także pełne białka i błonnika. Należy jednak pamiętać, że pestki te mogą być trujące, jeśli nie zostaną uprażone. Morele są również dobrym zamiennikiem dla brzoskwiń, chociaż w zależności od tego, jak słodkie są morele, możesz rozważyć dodanie cukru do przepisu, aby wyrównać różnicę.

Morele przechowuj na straganie w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją i będą miękkie w dotyku. Morele powinny być zjedzone, gdy tylko dojrzeją, lub mogą być przechowywane w lodówce i zjedzone w ciągu kilku dni. Podczas przechowywania uważaj, aby nie układać ich w stosy, ponieważ łatwo się obijają. Aby dłużej przechowywać morele, można je zblanszować, pokroić, usunąć pestkę i zamrozić na okres do 3 miesięcy.

Historia moreli

Morele mają wyjątkowy związek ze starożytnym ludem, który żyje w dolinie Hunza w szczytach górskich Himalajów w północno-wschodnim Pakistanie. Hunzowie twierdzą, że wywodzą się od trzech żołnierzy Aleksandra Wielkiego, którzy zgubili drogę w jednym ze stromych wąwozów Himalajów. Mówi się, że wśród nich jest wielu stulatków, którzy żyją długo, zdrowo i całkowicie bez chorób. Ich dieta składa się głównie z ziaren, owoców, orzechów i warzyw, z mięsem i nabiałem w mniejszych porcjach, i nie wiecie, że morele są jedną z ich głównych upraw! Owoce są spożywane świeże i suszone, a pestki są mielone na olej lub prażone i spożywane jak migdały. Istnieje wiele teorii, że morele i ich pestki są kluczowymi czynnikami tak niesamowitej długowieczności, choć naukowcy podkreślają również fakt, że Hunza są aktywni, nie jedzą przetworzonej żywności, mają bardzo mało cukru w diecie i mają dostęp do bogatej w minerały górskiej wody.

Pochodzenie moreli

Uważa się, że morele pochodzą z Chin. Jednak od czasów starożytnych uprawiano je również w Armenii i Indiach, dlatego bezpieczniej jest powiedzieć, że morele pochodzą z Chin i Azji Środkowej, gdzie były uprawiane już 2000 lat przed naszą erą. Dokładne centrum udomowienia jest niepewne, a przynajmniej dyskusyjne, dzięki szerokiemu rozpowszechnieniu owoców, które wynika z rozległych, prehistorycznych upraw. Z pomocą szlaków handlowych, takich jak Jedwabny Szlak, morela rozprzestrzeniła się z Azji do Europy, a w końcu do Nowego Świata. Do Europy dotarła przez Armenię, dlatego morela otrzymała naukową nazwę Prunus armenaica. Przypisuje się, że Aleksander Wielki wprowadził morele do Grecji, a ogrodnik króla Henryka VIII przywiózł je do Anglii z Włoch. Do Wirginii morela trafiła wraz z angielskimi osadnikami około 1720 roku, natomiast hiszpańscy misjonarze wprowadzili ją na zachodnie wybrzeże USA później w XVIII wieku, co jest uważane za jej prawdziwe pojawienie się na amerykańskim rynku.

Zalety moreli

Morele oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają witaminę C i likopen, które pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom serca i udarom mózgu. Zawierają również 30% zalecanej dziennej dawki beta-karotenu, który pomaga zwalczać infekcje, chroni wzrok i utrzymuje zdrową skórę, włosy i dziąsła.

Sprzedaż moreli

  • Morele najczęściej kojarzą się z przekąską, ale mają też świetne możliwości cross-merchandisingowe. Sprzedawaj morele razem z morelami suszonymi, mieszankami do ciast, polewami, mieszankami do smoothie.
  • Chociaż morele nie są produktem, który można promować przez cały rok, mogą być wykorzystywane w wiosennych i letnich promocjach.
  • Wiosna: Promuj morele, gdy tylko będą dostępne w dobrych ilościach, zazwyczaj w połowie lub pod koniec wiosny. Jeśli Wielkanoc wypada później w kwietniu, rozważ dodanie ich do wielkanocnych promocji.
  • Lato: Promuj morele wraz z innymi owocami pestkowymi przez całe lato Zachęcaj konsumentów do dodawania ich do letnich sałatek owocowych i promuj je jako szybką, zdrową przekąskę dla osób żyjących w ciągłym biegu.
  • Oferuj próbki moreli dla konsumentów, którzy nigdy ich nie próbowali.
  • Morele są dostępne tylko przez krótki czas. Daj konsumentom znać, kiedy będą dostępne, umieszczając znaki "wkrótce morele " na kilka tygodni przed planowanym przybyciem pierwszej dostawy. Kiedy morele już dotrą, poinformuj konsumentów o ich krótkim sezonie, zmieniając te znaki na "Dostępne tylko przez ograniczony czas".
  • Jak w przypadku wszystkich owoców pestkowych, właściwe dojrzewanie i przechowywanie jest ważne, gdy owoce opuszczą sklep. Naucz konsumentów jak dojrzewać i przechowywać morele zanim owoce opuszczą sklep.
  • Włącz morele do swojego głównego menu jako dodatek. Można je podać w plasterkach.
  • Zrób morelową galaretkę lub dżem do podania z daniami śniadaniowymi. Wykorzystaj morele do stworzenia słodkiego sosu do deserów. Syrop morelowy, wino lub brandy to doskonałe zastosowanie dla tych małych, słodkich owoców.
  • Morele stanowią niezwykłą polewę do lodów.

Sprzedaży moreli organicznych

Promuj morele organiczne jako wybór świadomy i przyjazny dla środowiska. Wykorzystaj sygnały, aby odwołać się do chęci konsumentów do zakupu owoców uprawianych w sposób zrównoważony. Zamieść informacje na temat praktyk rolnictwa organicznego w swojej ekspozycji.

Promuj organiczne morele z innymi organicznymi owocami i jogurtem, który może być użyty do zrobienia organicznego smoothie.

Morele są popularnym składnikiem dżemów, więc promuj je razem z materiałami do tworzenia dżemów.

Włącz organiczne morele do letnich promocji. Wykorzystaj święta, aby promować wszystkie owoce pestkowe, w tym morele organiczne.

Organiczne morele są dostępne tylko przez krótki czas. Daj konsumentom znać, kiedy będą dostępne, umieszczając znaki "wkrótce " na kilka tygodni przed planowaną pierwszą dostawą. Kiedy morele już dotrą, poinformuj konsumentów o ich krótkim sezonie poprzez zmianę tych znaków na "Dostępne tylko przez ograniczony czas".

Jak w przypadku wszystkich owoców pestkowych, właściwe dojrzewanie i przechowywanie jest ważne, gdy owoce opuszczą sad. Poinformuj konsumentów o tym, jak mają dojrzewać i przechowywać morele.

Promocja moreli organicznych

Sezon na morele organiczne jest bardzo krótki, dlatego należy je eksponować na wystawie owoców pestkowych, gdy jest na nie sezon. Pamiętaj, aby oddzielić je od moreli konwencjonalnych i wyraźnie oznaczyć jako organiczne.

Jeśli Twój stragan sekcję organiczną, rozważ wyświetlenie kilku organicznych moreli również tam.

Nie układaj moreli w stosy. Układaj je tylko na jednym poziomie, aby uniknąć obicia. Używaj delikatnych rąk podczas ustawiania owoców. Często morele będą dostarczane w opakowaniach, które są gotowe do eksponowania. Im mniej będziesz musiał się obchodzić z delikatnymi owocami, tym lepiej będą smakować, gdy konsumenci dostaną je do domu. Zachowaj świeży wygląd ekspozycji poprzez regularne usuwanie obitych lub uszkodzonych owoców.

Morele organiczne mają wysoką cenę. Unikaj szoku cenowego umieszczając je w pobliżu innych owoców o podobnej cenie, takich jak czereśnie.

Zachęcaj konsumentów do szukania moreli zaraz po ich pojawieniu się na rynku, umieszczając znaki informujące, że sezon na morele już nadszedł i że nie potrwa długo.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!