Sezonowość. Co oznacza sezonowość i dlaczego jest tak ważna?
- Szczegóły
- Kategoria: Kupuj lokalnie
Co tak naprawdę oznacza "sezonowość" i dlaczego jest tak ważna?
Mówiąc o świeżych warzywach i owocach, używamy wielu terminów. Klasyfikacje takie jak "organiczny", "wolny od GMO" czy "wolny wybieg" opisują, jakiego rodzaju procesy zostały włączone lub wykluczone w produkcji żywności, którą spożywamy. Zwrot, który jest bardziej ogólnym, powszechnie używany to "sezonowe". Prawdopodobnie wpisałeś w Google
- Kiedy jest sezon na polskie pomidory? lub
- Kiedy jest sezon na wiśnie?
Prawdopodobnie otrzymasz prostą odpowiedź, że jest to tylko kilka miesięcy w roku.
- Co oznacza sezonowość?
- Jaki wpływ na naszą planetę ma jedzenie poza sezonem?
Oba pytania są interesujące, a odpowiedzi na nie jeszcze bardziej ciekawe.
Sezonowość. Co to jest sezonowość?
Najprostszą definicją sezonowości w jedzeniu jest zbieranie i spożywanie warzyw i owoców w momencie, kiedy są one w swoim naturalnym szczycie. Używamy terminu "naturalny", ponieważ wiele produktów jest uprawianych poza sezonem, czyli w sztucznym klimacie, który pomaga im rosnąć. Sezonowość odnosi się do konkretnego czasu, w którym warzywa lub owoce byłby najdojrzalsze w warunkach, jakie zapewnia natura.
Dlaczego jedzenie sezonowe jest ważne?
Wspierasz lokalnych rolników
Jedzenie sezonowych owoców i warzyw odgrywa ważną rolę we wspieraniu lokalnych rolników, sadowników i producentów rolnych. Podczas gdy globalizacja produkcji i dystrybucji żywności ma swoje zalety, jej wadą jest szybkie powiększanie się gospodarstw, aby nadążyć za rosnącym popytem oraz uzyskać korzyści z ekonomii skali. Gospodarstwa te są albo zlokalizowane za granicą, gdzie cieplejszy klimat pozwala na uprawę żywności przez cały rok, albo stosują intensywną chemicznie uprawę roślin, aby zmusić owoce i warzywa do uprawy poza sezonem.
Producenci warzyw i owoców na małą skalę stosują naturalne metody uprawy, takie jak płodozmian i rolnictwo biodynamiczne, które współgrają z porami roku, a nie działają na przekór nim. Kupując owoce i warzywa w sezonie, nie tylko osiągasz pełnię ich wartości, ale także wspierasz lokalną gospodarkę.
Wiedza na temat pochodzenia żywności, procesów, które zostały zastosowane przy jej uprawie, oraz najlepszej pory roku, w której można ją spożywać, pozwoli ci na nowo połączyć się z naturalnym cyklem ziemi, która cię żywi. Rozszerza twoje możliwości kulinarne.
Sezonowe warzywa i owoce, mogą być lepsze dla Twojego portfela
Jedzenie sezonowe, ogólnie rzecz biorąc, kosztuje Cię mniej. Czy zauważyłeś, że cena pomidorów w lipcu jest niższa niż w kwietniu. Wzrost dostępności pomidorów w lipcu powoduje spadek cen - ceny rynkowe zależą od popytu i podaży. Dodatkowo, koszty importu i transportu świeżych produktów do Polski z krajów południa Europy przyczyniają się do wyższych cen. Dlatego kupując w sezonie pomidory od rolnika, z lokalnego gospodarstwa, nie płacisz za transport. Albo przynajmniej udział kosztów logistyki w cenie pomidora od lokalnego rolnika jest niższy.
Sezonowe warzywa i owoce smakują lepiej
Nie da się ukryć, że jedzenie spożywane w szczycie sezonu smakuje po prostu lepiej. Jeśli nie wierzysz nam, spróbuj jednej z polskich prawdziwych kalafiorów latem i porównaj z tym, jaki możesz kupić w marcu. Aby mieć pewność, że produkty są najsmaczniejsze, należy spożywać je jak najbliżej zbiorów. Owoce i warzywa sprowadzane z zagranicy mogą potrzebować kilku dni lub tygodni, aby znaleźć się na Twoim stole.
Aby skrócić czas podróży, warzywa i owoce są zbierane wcześniej niż powinny, więc są dojrzałe w momencie przybycia, lub są zbierane w odpowiednim czasie, ale psują się w transporcie.
Na Plony Pola promujemy ogłoszenia warzyw od rolników i owoców do domu, oferowanych przez lokalnych rolników, sadowników i producentów rolnych. Co oznacza, że trafiają one od rolnika na Twój talerz w najkrótszym czasie.
Czy jedzenie sezonowe jest dla Ciebie lepsze?
Może i smakuje lepiej, ale czy jedzenie sezonowe jest lepsze dla zdrowia?
Krótka odpowiedź brzmi: tak, warzywa i owoce sezonowe są najbardziej smaczne i bogate w składniki odżywcze w szczycie sezonu.
Zaleca się, abyśmy spożywali pożywną dietę opartą na różnorodnej żywności pochodzącej głównie z roślin, aby utrzymać zdrowy styl życia. Ale kiedy mamy dostęp do tych samych owoców i warzyw przez cały rok, wybieramy te same produkty niezależnie od pory roku. Często mówi się nam, że jeśli chodzi o odżywianie, powinniśmy "jeść tęczę". Staje się to trudne, gdy spożywamy ciągle te same produkty.
I wszyscy jesteśmy temu winni. Dlatego też, kiedy jesz więcej sezonowych warzyw i owoców, dajesz swojemu organizmowi dostęp do szerszej gamy witamin i składników odżywczych.
Czy jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest dobre dla naszej planety?
Warzywa i owoce zbierane w szczycie sezonu najprawdopodobniej doświadczyły mniejszej interwencji podczas wzrostu. Około 30% powierzchni Polski stanowią rolnicze tereny uprawne. Oznacza to, że znaczna część naszej gleby i środowiska naturalnego jest sztucznie zmieniana, aby zapewnić dłuższy sezon lub uprawy poza sezonem.
Raport światowy potwierdził ostatnio, że nie da się spowolnić zmian klimatycznych, jeśli nasze gleby będą nadal uprawiane w tradycyjny sposób. Dobrą wiadomością jest to, że istnieją drobni rolnicy pracujący nad produkcją żywności w sposób, który faktycznie poprawia jakość gleby.
Jeśli chodzi o lokalne gospodarstwa rolne, kupowanie lokalnie uprawianych produktów zmniejsza również naszą emisję dwutlenku węgla. Kilogram jabłek uprawianych w Polsce wytwarza 0,32 kg równoważnika emisji CO2. Porównaj to z 0,43 kg w przypadku uprawy w innych krajach Europie i 0,88 kg, jeśli jabłka pochodzą z krajów położonych na innych kontynentach. Podobnie maliny i inne owoce jagodowe produkują 0,85 kg emisji na kilogram, co skacze do 1,41 kg, jeśli pochodzą spoza Europy.
Jak jeść sezonowo?
Sprawdź nasz przewodnik po sezonowości.
Jeśli się spieszysz i chcesz się dowiedzieć, co jest teraz w sezonie, przeczytaj nasze artykuły. O tym, co jest w sezonie, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć. Sprawdź ogłoszenia sprzedam warzywa, sprzedam owoce. Aktualne ogłoszenia dotyczą warzyw sezonowych i sezonowych owoców.
Jedź sezonowe warzywa i owoce. Bądź kreatywny.
Postaw sobie wyzwanie, zmieniając przepisy tak, aby dostosować je do tego, co akurat jest w sezonie, zamiast szukać konkretnych produktów. Możesz stosunkowo łatwo zamienić owoce i warzywa, uzyskując pyszne rezultaty! Eksperymentuj w kuchni z produktami, które mają długi sezon wegetacyjny w Polsce. Których wcześniej mogłeś unikać, jak rzepa, jarmuż czy kalarepa, kapusta, kalafior.
Jeśli masz wątpliwości, zamawiaj na PlonyPola.pl
Niektóre świeże produkty nie mogą być pozyskiwane lokalnie, pomimo najlepszych starań polskich rolników i sadowników, na przykład owoce cytrusowe. Chcemy jednak, abyś mógł zrobić zakupy warzyw i owoców od lokalnych rolników, sadowników.
Szeroki, ale lokalny asortyment produktów jest korzystny dla wszystkich. Ty możesz jeść świetnej jakości produkty od lokalnych i niezależnych producentów. Rolnicy i sadownicy mogą sprzedawać je na znacznie szerszym rynku, co z kolei wspiera bardziej zrównoważony system żywnościowy.