Kuchnia kilometra zero: kupuj lokalnie

Zmniejszanie konsumpcji i proekologiczne zamiary są dziś stale obecne w gospodarstwach domowych. Kuchnia Km 0, kilometra zero stała się sposobem praktykowania zrównoważonego rozwoju, stosowanym w odniesieniu do warzyw, owoców, jajek, mięsa, których potrzebujemy do codziennego gotowania. Jest to doskonała zachęta do stworzenia zdrowszej diety, nie tylko dla Ciebie, ale także dla środowiska.

Kuchnia kilometra zero: mniej niż 100 km od domu

Owoce, warzywa, fasola, jajka, mięso ... Wiele produktów w naszym koszyku można uznać za km.0. Nazwa ta uwzględnia to, jak blisko miejsca, w którym zostały uprawiane, znajduje się ich ostateczne przeznaczenie, czyli w większości przypadków kuchnie, w których codziennie przyrządza się posiłki. Jest to inny sposób postrzegania żywności, w dużym stopniu związany z

zasadami ruchu slow food z lat 80. XX wieku: zrównoważony rozwój, ekologia, bioróżnorodność, uczciwy handel i etyczne zaangażowanie na rzecz ludzi, którzy na małych polach uprawnych uprawiają warzywa i owoce niezbędne do przygotowania zdrowych przepisów.

Dzięki kuchni kilometra zero posiłki w nowoczesnych gospodarstwach domowych stają się bardziej ekologiczne i w większym stopniu szanują naszą planetę na kilka sposobów.

Lokalne warzywa, lokalne owoce, lokalne jajka, lokalne mięso, lokalne ryby mogą być przewożone tylko w promieniu 100 km i bez pośredników. Dzięki takiemu sposobowi kupowania produktów zmniejsza się ich wpływ na środowisko. Znikają koszty podróży przez oceany i kontynenty, a w zamian za to promowany jest umiarkowany transport, przy mniejszym zużyciu energii.

Kuchnia kilometra zero: lokalna i sezonowa

Gdy składniki kuchni kilometra zero pojawiają się w nowoczesnych kuchniach, wspierasz również gospodarkę miasta, w której mieszkasz. Możesz zacząć stosować częściej lokalne warzywa, owoce, zioła, o których wielu z nas zapomniało, takie jak niektóre warzywa, zamiast używać składników, które łatwiej kupić w dużych supermarketach. W ten sposób przyczyniasz się do bioróżnorodności oraz ich ochrony.

Gotując ze składników km.0, kilometra zero korzystasz ze świeżych i naturalnych warzyw, owoców, które mają mniej zabiegów chemicznych sztucznie przedłużających ich trwałość, a jeśli już, to są one minimalne, ponieważ rolnik wie, że zostaną spożyte w ciągu kilku dni od ich zebrania z pola.

Kolejnym czynnikiem są składniki sezonowe. Bez wątpienia jest to świetna okazja, by przywrócić sezonowe potrawy, które sprzyjają zdrowszej diecie, bardziej zróżnicowanej i pełnej smaków. Jednocześnie możesz w codziennym życiu zastosować kalendarz sezonowy, który pomoże zrozumieć, jak drogie jest kupowanie niektórych owoców i warzyw poza sezonem, kiedy odwiedzasz supermarket.

Kuchnia kilometra zero: mniejsze marnowanie żywności

Inicjatywa kupowania warzyw i owoców z kilometra zero jest coraz powszechniejsza w dużych miastach i umacnia się w branży restauracyjnej, która dba o środowisko. Rosnąca świadomość odpowiedzialnych konsumentów pomaga w promocji idei kilometra zero. Pomaga uświadomić niepokojącą rzeczywistość: ciągłość zasobów naturalnych dla ludności jest zadaniem dla wszystkich i każdy z nas powinien zachęcać do odpowiedzialnej konsumpcji, bez marnotrawstwa. Możesz przyczynić się do tego poprzez zakupy warzyw, owoców kilometra zero, są one o wiele bliższe niż się spodziewasz. Wiedza o pochodzeniu lokalnej żywności jest wspaniała, a dzięki temu stylowi życia możesz ją bliżej poznać.

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!