
Warzywa od rolnika z dostawą do domu
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa od rolnika
Warzywa - słowo - historycznie wywodzi się od słowa "warzyć", które oznacza "gotować ". Źródło słowa warzywa jest takie, że w przeszłości, ze względów higienicznych, rośliny warzywne były zawsze gotowane, aby zabić bakterie i grzyby.
Warzywa od rolnika z dostawą do domu, rodzaje warzyw
Rodzaje warzyw są klasyfikowane zgodnie z tym, które części rośliny mogą być spożywane w stanie ugotowanym lub surowym, np. liście, kwiaty, owoce, rośliny strączkowe, bulwy, pędy, łodygi, korzenie lub cebule. W ten sposób powstają następujące grupy warzyw:
- Warzywa liściaste: Należą do nich sałaty, takie jak popularna sałata ogrodowa, szpinak, boćwina, szczypiorek i natka pietruszki.
- Warzywa kapustne: Należą do nich kapusta głowiasta (kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, brukselka), jarmuż, kalafior, brokuły i kalarepa.
- Warzywa kwitnące: karczoch, kabaczek, cukinia, brokuły, kalafior
- Warzywa owocowe: rośliny strączkowe (pomidory, papryka, bakłażan) i dyniowate (dynia, melon, dynia zwyczajna i dynia woskowa)
- Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, salsefia, imbir, seler, rzodkiew, rzodkiewka, brukiew.
- Rośliny strączkowe: groch, fasola, soja, bób
- Kiełkujące warzywa: Należą do nich wszystkie zboża (jęczmień, owies, proso, kukurydza, rukola) i nasiona oleiste (rzeżucha, gryka, len, ryż, gorczyca, sezam i słonecznik)
- Warzywa przyprawowe: Można je podzielić na wargowe (tymianek, majeranek, cząber, szałwia, melisa) i baldaszkowate (koper, lubczyk, trybula i koper włoski).
- Warzywa cebulowe: Należą do nich różne rodzaje cebuli (cebula, szalotka, cebula perłowa i czosnek), pory i pory (szczypiorek i cebula zimowa).
Warzywa od rolnika z dostawą do domu, warzywa zimowe, warzywa letnie.
Typowe warzywa zimowe są - jak sama nazwa wskazuje - zbierane w zimie. Warzywa te są szczególnie bogate w witaminy i mogą być przechowywane przez długi czas. Należą do nich w szczególności odmiany kapusty: kalafior, jarmuż, brukselka, kapusta czerwona i kapusta biała, ale także pory, rzepa i salsefia.
Warzywa letnie są nieco bardziej zróżnicowane niż zimowe, ale zazwyczaj nie można ich długo przechowywać. Ale są wyjątki: Cebula, rzodkiewka, buraki i ziemniaki mogą być przechowywane przez kilka miesięcy, jeśli są przechowywane w chłodnych, suchych i ciemnych pomieszczeniach.
Sezon na warzywa
Każdy rodzaj warzyw ma oczywiście swój własny sezon. Nasi lokalni rolnicy przez cały rok produkują różnorodny asortyment. Poniżej znajduje się przegląd lokalnych warzyw i terminów ich zbiorów:
- Bakłażan: od lipca do października
- Kalafior: od maja do października
- Brokuły: od czerwca do października
- Groch: od czerwca do sierpnia
- Koper włoski: od czerwca do listopada
- Jarmuż: od listopada do lutego
- Ogórek: od czerwca do października
- Ziemniaki: Właściwie dostępne przez cały rok, ale główny sezon przypada na okres od czerwca do października.
- Kalarepa: od maja do października
- Dynia: od sierpnia do listopada
- Pory: przez cały rok
- Cebula wiosenna: od maja do października
- Kukurydza: od sierpnia do października
- Boćwina: od maja do października
- Marchewka: Właściwie dostępne przez cały rok, ale szczyt sezonu przypada na okres od czerwca do października
- Papryka: od lipca do października
- Rzodkiewka: Od maja do października
- brukselka: od października do marca
- Burak ćwikłowy: od lipca do listopada
- Kapusta czerwona: Właściwie dostępna przez cały rok, ale główny sezon przypada na okres od czerwca do listopada.
- Szparagi: od kwietnia do czerwca
- Szpinak: od marca do maja i od września do listopada
- Pomidory: Od lipca do października
- Cukinia: od czerwca do października
- Cebula: Właściwie dostępna przez cały rok, ale główny sezon przypada na okres od lipca do października.
Dlaczego kupować regionalne warzywa bezpośrednio od producenta?
Plony Pola to portal dostawców owoców i warzyw do domów. Plony Pola to portal promujący ofertę rolników, sadowników. W ofercie znajdują się warzywa, owoce, zioła, jaja, grzyby, nabiał i produkty suche. Produkty są oferowane przez niezależnych rolników, którzy publikują i zarządzają własnymi ogłoszeniami.
Coraz większą popularnością cieszą się subskrypcyjne zamówienia warzyw i owoców. Klienci pragną skupić się na produktach regionalnych i jeść sezonowe warzywa i owoce. Oprócz ekologicznych warzyw rolnicy często oferują w sklepach internetowych owoce, oleje, sery, pieczywo. Sezonowe, regionalne, ekologiczne - to klucz do bogatej w witaminy, zdrowej diety, która jest jak najbardziej zdrowa, ponieważ dojrzałe warzywa i owoce mają największy wpływ na zdrowie.
Warzywa ekologiczne
Syntetyczne pestycydy i syntetyczne chemiczne nawozy azotowe nie są dozwolone w warzywach ekologicznych. Rolnicy ekologiczni prowadzą swoje gospodarstwa zgodnie z surowymi wytycznymi rolnictwa ekologicznego. Różne certyfikaty dostępne i popularne wśród konsumentów posiadają swoje własne wytyczne dotyczące uprawy ekologicznych warzyw.
Warzywa z supermarketu, a czasem także ze sklepu z żywnością ekologiczną, często mają za sobą długie trasy dostaw. Na portalu PlonyPola pragniemy wspierać i rozwijać lokalnych rolników, regionalnych producentów rolnych, a także wspierać drobnych przetwórców warzyw i owoców. Celem portalu jest umożliwienie konsumentom w jednym miejscu przedstawienie jak najszerszej oferty warzyw i owoców lokalnych rolników, producentów rolnych. Tak, aby więcej żywności mogli nabyć bezpośrednio od producenta z okolicy, bez konieczności jeżdżenia do rolnika po kilka jajek lub kilka owoców. Oznacza to, że cotygodniowy targ praktycznie wraca do domu.
W dużych miastach jest coraz więcej firm kurierskich, które dostarczają produkty ekologiczne bezpośrednio do domu. Wśród dostawców są również producenci, którzy sprzedają swoje własne produkty online.