Marchew

Marchew, żółta rzepa lub po prostu marchewka: Należy do najpopularniejszych warzyw w Polsce i jest idealna na zdrową przekąskę w przerwie między posiłkami. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, marchew jest dobra nie tylko dla oczu, ale także dla skóry i włosów. Marchew jest ona dostępna w lokalnych uprawach prawie przez cały rok. Podaż świeżej marchwi jest szczególnie duża w okresie od października do grudnia.

Dzika marchew pochodzi sprzed około 5 000 lat z terenów dzisiejszego Afganistanu. Zarówno Egipcjanie, jak i Grecy wykorzystywali dziko rosnące

Czytaj więcej...

Cebula

Nie można sobie wyobrazić kuchni polskiej bez cebuli, ponieważ stanowi ona podstawę wielu potraw i dobrze je doprawia. Są one również niezwykle zdrowe i dostarczają wielu witamin. Cebula już prawie nie występuje w stanie dzikim, a jedynie w formie uprawnej w głównym sezonie od lipca do października. Jest to jednak najstarsza roślina uprawna, od ponad 5 tysięcy lat uprawiana jako roślina lecznicza, przyprawowa i warzywna.

Cebula, jedno z najstarszych warzyw, jest spożywana niemal w każdym zakątku świata. Późną zimą i wiosną cebulę kupuje się i spożywa świeżą, prosto z ziemi. Nie należy mylić cebuli dymki z jej bliskim odpowiednikiem, długą i cienką cebulą szalotką. W przeciwieństwie do

Czytaj więcej...

Pomidory

Pomidory są często kojarzone z kuchnią włoską, pomidory tak naprawdę pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej i zostały udomowione przez rdzennych mieszkańców Meksyku. Aztekowie używali pomidorów w swojej kuchni jeszcze przed kolonizacją przez Hiszpanów (którzy następnie przywieźli pomidory do Europy). Aztekowie uprawiali zarówno zielone pomidory (tomatl w języku Nahuatl), zwane też pomidorami, jak i czerwone pomidory (xictomatl), i używali ich w różnych sosach.

Niezależnie od tego, czy historia dotyczy odległych wieków, czy odbywa się obecnie, fakt jest taki, że pomidor jest afrodyzjakiem. Jest wiele powodów

Czytaj więcej...

Ogórki

Ogórki pochodzą z Indii. Dotarły do innych części świata dzięki temu, że zostały zakiszone i przetrwały długie szlaki handlowe prowadzące do krajów śródziemnomorskich, Afryki Północnej i Ameryki. Ogórki są od dawna uprawiany w polskich ogrodach i na polach. Ze względu na wysoką zawartość wody, ogórek ma niewiele kalorii. Zaleca się, abyś nie usuwał skórki podczas przetwarzania, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Ogórki są często spożywane na surowo lub jako dodatek do sałatek. Ale ogórek nadaje się nie tylko do spożycia: znamy go również jako maseczkę na oczy. Sok z ogórka może również pomóc w walce z oparzeniami, poparzeniami słonecznymi i pryszczami.

Czytaj więcej...

Fasola wielokwiatowa

Fasola wielokwiatowa to długie, żywe, zielone strąki, które są popularnym warzywem ogrodowym. Ponieważ fasola tyczkowa dorasta do trzech metrów wysokości, musi być podtrzymywana przez tyczki - stąd jej nazwa. Od XVI wieku uprawia się je również w Europie.

Strąki zbierane są niedojrzałe i przetwarzane na sałatki, zupy lub dodatki do warzyw. Nasiona z dojrzałych strąków mogą uszlachetniać gulasze i sałatki. Ani strąki, ani nasiona nie powinny być spożywane na surowo. Fasola ta ma silniejszy smak i grubszą strukturę niż fasola zielona, jest też znacznie dłuższa i ma atrakcyjne fioletowe ziarna wewnątrz strąków.

Czytaj więcej...

Cześć!

Szukamy dostawców świeżych owoców i warzyw!

Prześlij nasz adres, PlonyPola.pl osobie, od której kupujesz na lokalnym rynku warzywa i owoce.

Poproś, aby dodał swoje ogłoszenie. Za darmo!